Info Kesihatan

10 Tips Buang Angin dalam Badan dengan Mudah

Setiap hari kita akan buang angin dalam badan kan? Samada melalui mulut (secara sendawa), ataupun melepaskan melalui rektum (kentut). Tetapi masalah besar akan berlaku apabila angin dalam badan jadi berlebihan disebabkan faktor tertentu dan angin tersebut tidak dapat dilepaskan keluar. Mulalah kita rasa sakit kepala, pening dan perasaan berdebar-debar muncul bila angin tak dilepaskan keluar.

Buang angin dalam badan

 

Terdapat banyak sebab angin boleh berkumpul dalam badan kita. Antara punca yang boleh menyebabkan angin berkumpul badan badan adalah kerana:

  • sistem pencernaan yang lemah
  • sembelit
  • kurang melakukan aktiviti fizikal atau senaman ringkas
  • tidak makan pada waktu yang betul
  • kurang mendapat tidur yang berkualiti
  • tidak mengunyah makanan dengan betul
Jadi, sekiranya anda adalah seorang yang mempunyai masalah ini, Mia sertakan beberapa tips yang boleh digunakan untuk buang angin dalam badan yang tidak dapat dikeluarkan secara alami.

10 Tips Buang Angin Dalam Badan Dengan Mudah

Tips #1: Mengambil makanan yang mengandungi halia, lemon, bawang putih dan serai.

Bahan ini mampu untuk membantu masalah penghadaman dan meredakan angin yang terdapat dalam badan. Boleh amalkan secawan air lemon suam setiap pagi atau minum teh hijau dicampur dengan beberapa hirisan lemon.

Tips #2: Lebihkan pengambilan air masak

Banyakkan mengambil air masak atau air suam supaya ruang tersebut dapat dipenuhkan dengan air dan bukannya angin

Tips #3: Elakkan makanan yang menyebabkan angin

Mengelakkan mengambil makanan yang menyebabkan angin lagi bertambah dalam perut. Contohnya kacang, sayuran (brokoli, kobis, taugeh, bawang, asparagus), bijirin seperti roti gandum, minuman berkarbonat, susu dan produk berasaskan tenusu. Reaksi badan seseorang tidak sama, jadi setiap orang akan mempunyai alahan kepada makanan yang berbeza.

Tips #4: Lakukan senaman

Membuat senaman ringkas seperti berjogging, turun naik tangga dan bersenam supaya angin mudah keluar dari badan

Tips #5: Elak aktiviti yang menambahkan angin

Kurangkan aktiviti yang boleh menyebabkan bertambahnya lagi angin dalam badan. Contohnya elakkan mengunyah gula-gula getah kerana ia akan membuatkan kita menelan lebih banyak udara. Kadar gula yang tinggi dalam gula-gula getah juga mudah membuatkan perut kita berangin

Tips #6: Urut badan

Mengurut badan juga adalah salah satu cara untuk membuang angin dalam badan. Selalunya badan kita berangin kerana urat kita telah mengembang. Jadi, carilah tukang urut yang tahu cara nak buangkan angin dalam urat kita.

Tips #7: Mandi dengan cara yang betul

Amalkan mandi bermula dari kaki. Sesetengah daripada kita nak cepat siap mandi terus je siram air atas kepala kan. Tapi, cara yang betul adalah siram dahulu bahagian kaki, kemudian bahagian badan, seterusnya barulah bahagian kepala.

Tips #8: Kunyah makanan perlahan-lahan

Kunyah makanan dengan perlahan supaya makanan dapat dihadam dan dicernakan dengan mudah. Makan makanan dengan cepat akan menyebabkan udara senang terperangkap dalam perut kita.

Tips #9: Tidur yang cukup

Pastikan dapat tidur yang mencukupi kerana tidur akan membantu mengawal metabolisme badan kita, jadi kurang tidur akan membuatkan kita rasa lemah dan badan kita tidak dapat berfungsi dengan baik.

Tips #10: Mengambil suplemen yang dapat mengeluarkan angin dalam badan

Selain mencuba tips-tips yang dikongsikan diatas, anda juga boleh menggunakan Peppermint Ginger Plus dan Garlic complex untuk mempercepatkan lagi proses pembuangan angin yang berlebihan dalam badan. Penggunaan Peppermint Ginger Plus dan Garlic complex ini ternyata lebih mudah dan boleh digunakan bila-bila masa.

PEPPERMINT GINGER PLUS

Keistimewaan Peppermint Ginger Plus
  • Mengandungi formulasi 4 herba unik dari barat ke timur
  • dihasilkan dibawah prosedur standard dengan melalui teknologi sains yang terkini
  • secara klinikal sangat membantu dalam merawat atau mencegah masalah loya, gastrik, mabuk laut, sendawa dan penghadaman

Manfaat Utama Bahan dalam Peppermint Ginger Plus

  1. PUDINA
    • Melegakan otot perut dan mempunyai kesan penenang. Membantu dalam penghadaman, mabuk laut/darat, membantu melegakan kesakitan gastrik, pedih ulu hati dan cirit birit. Pudina merangsang pengeluaran peluh, oleh itu ia dapat menyekat demam apabila seseorang itu dijangkiti selesema.
  2. HALIA
    • Masyarakat cina telah menggunakan halia lebih 2 ribu tahun! Halia merangsang penghasilan enzim Salvia untuk mencernakan makanan. Ia juga membantu melegakan ketidakselesaan perut dan usus, sakit haid, loya, mual angin ketika mengandung, atau selepas melahirkan anak. Satu kajian di UK menunjukkan halia dapat menghalang muntah selepas pembedahan.
  3. POKOK ADAS (fennal)
    • Orang eropah mengambil biji adas selepas makan untuk menghilangkan kembung perut. Ia juga membantu melegakan sakit perut, gejala flu, dan membantu masalah alergi pada saluran usus.
  4. CEKUR MANIS (anise)
    • Digunakan oleh orang mesir purba. Ia dapat membantu masalah pencernaan, gejala kesakitan haid, batuk dan kahak, merangsang rembesan jus gastrik untuk pencernaan, menahan kulat yang boleh menyebabkan masalah kulit, memberi peredaran tenaga didalam badan.

 

 

GARLIC COMPLEX

Keistimewaan Garlic Complex
  • Dibuat dari bawang putih jenis premium, bebas dari racun perosak dan ditanam secara organik di California sewaktu musim panas.
  • Dihasilkan secara eksklusif pada suhu bilik tanpa haba bagi mengekalkan 100% Allicin aktif (tidak semua tablet garlic dipasaran mengandungi allicin aktif)
  • Dwi teknologi digunakan bagi mengawal bau bawang putih. Kajian menunjukkan, perisa herbanya terhasil dari kombinasi 2 ekstrak herba iaitu rosemary dan spearmint.
  • Ia mengandungi pelbagai vitamin E untuk meningkatkan sebatian aktif bawang putih dan keberkesanannya dalam tubuh kita.
  • Setiap 2 tablet membekalkan 1000mg ekstrak bawang putih tulen yang menyamai dengan 2 ulas bawang putih segar.

Manfaat Utama Garlic Complex

  1. Mengandungi spearmint – mempertingkatkan sistem penghadaman, membantu mengeluarkan angin berlebihan dalam badan
  2. Mempertingkat sistem penghadaman – Formula uniknya mampu mempertingkatkan sistem penghadaman seperti kembung perut, gastrik, ketidakhadaman. Garlic juga mampu menentang bakteria H.pylori dan menghalang ulser gastrik.
  3. Antibiotik semulajadi – Bawang putih merupakan antibiotik semulajadi. Ianya selamat digunakan untuk jangka masa panjang dan mempertingkatkan sistem imun tubuh, menghalang penyakit berjangkit seperti selesema, kulat, kuma, virus dan yis candida.
  4. Menghalang alergi – Menghalang penyakit yang berkait dengan sistem imun seperti hidung sensitif, sinus, alergi, asma, selesema dan hepatitis.
  5. Stabilkan tekanan darah tinggi – Pengambilan 2-4 biji tablet sehari mampu menurunkan tekanan darah tinggi dengan 8 point.
  6. Detoksifikasi – Bawang putih/garlic mampu mengeluarkan raksa dari tubuh dengan pantas. Raksa, plumbum dan kadmium adalah logam toksik yang akan menaikkan tekanan darah. Garlic juga mampu melindungi sel darah dari kemusnahan dari logam dan menghalang kerosakan hati oleh bahan kimia.
  7. Menurunkan kolesterol – Menurunkan kolesterol, LDL, trigliserad dan kelikatan darah, mengurangkan bekuan darah, meningkatkan HDL, melindungi jantung dan menghalang strok dan penyakit koronari.
  8. Mencegah kanser – membantu mengelak kanser dengan mengurangkan bahan pencetus kejadian kanser-Nitrosamine
  9. Menstabilkan glukos – Membantu menstabilkan glukos dalam tubuh

 

 

Jadi, mereka yang yang ada masalah angin ini boleh la cuba Peppermint Ginger Plus dan Garlic Complex ni. Ia bukan sahaja boleh menyelesaikan masalah angin dalam badan kita, tetapi ia juga bantu tingkatkan kesihatan anda. Mia sangat mencadangkan untuk mengambil dua produk ni.

 

Cara dapatkan Vitamin Buang Angin Dalam Badan

Sekiranya anda mempunyai masalah angin dalam badan ini, boleh dapatkan vitamin ini secara online dengan menekan ikon dibawah.

Pembayaran produk boleh dilakukan menggunakan kad debit/kredit. Produk akan terus dihantar kerumah anda. Harga untuk kedua-dua vitamin ini adalah RM103.75 sahaja. Tempoh penggunaan sehingga 1-2 bulan lamanya. Harganya sangat berbaloi dengan kesannya kerana kedua-dua vitamin ini bukan sahaja bagus untuk membuang angin yang berlebihan dalam badan, tetapi banyak lagi manfaat lain yang boleh meningkatkan kesihatan kita. Memang rugi kalau tak cuba.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut tentan produk ini, atau nak dapatkan produk ini dengan harga yang lebih murah, cepat-cepat whatsapp Mia dengan menekan ikon dibawah. Mia akan berikan konsultansi secara percuma.

Jangan biarkan diri anda dibelenggu masalah angin dalam badan ni. Ia akan buatkan diri anda tidak selesa. Nak buat aktiviti harian pon akan terganggu. Jadi, selesaikan segera masalah angin dalam badan ini dengan mengikut tips-tips yang telah diberikan dan mengambil vitamin yang telah dicadangkan.

——————————————————————————-
Saya MiaZain
(ID Shaklee : 1081104)
adalah pengedar sah Shaklee anda

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :

✆ SMS | WhatsApp : 012 928 3726 [Mia]

Setiap pembelian di laman web ini, anda layak menerima :
☑️ Jadual pengambilan vitamin
☑️ Tips ekslusif
☑️ Konsultasi percuma berterusan
☑️ Layak dijemput ke group eksklusif di Whatsapp

FB : Salmiah Md Zain
COD | USM Pulau Pinang dan kawasan berdekatan
Penghantaran dibuat ke seluruh Malaysia

PENAFIAN | Kenyataan dihalaman ini tidak dinilai oleh badan FDA (Food And Drug Adminstration)
Ia tidak bertujuan untuk mendiagnos, menyembuh, merawat atau mencegah sebarang jenis penyakit

———————————————————————————

3 thoughts on “10 Tips Buang Angin dalam Badan dengan Mudah

    1. Betul tu. Memang tak boleh nak buat kerja. kadang-kadang bila angin banyak dalam badan, boleh naik ke kepala pulak. Jadi sakit kepala pulak.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge