Slip Disc

Alternatif Rawatan Slip Disc Tanpa Pembedahan

“Saya pernah kena slip disc, Ya Rabbi, sakit betul. Tak boleh nak buat apa. Doktor pakar bagi ubat tahan sakit (arcoxia) je, dia cakap tunggu sebulan. Kalau tak ok juga kena buat pembedahan”

~penderita slip disc~

Bayangkan betapa sakitnya kena slip disc ni. Siapa yang pernah kena je tahu betapa sakitnya. Bila dah teruk sangat keadaan pesakit, doktor akan menyarankan untuk membuat pembedahan. Tetapi apa kata anda cuba rawatan slip disc tanpa pembedahan ini.

Rawatan slip disc tanpa pembedahan

Salah satu tanda-tanda berlakunya slip disc ni adalah apabila kita sakit dibahagian belakang badan. Tapi tak semua orang yang mengalami sakit belakang itu mempunyai masalah slip disc. Tapi, rata-rata yang mengalami sakit belakang tu membiarkan sahaja sakit mereka tanpa rawatan, akhirnya apabila dah semakin teruk baru mereka tahu yang mereka mempunyai masalah slip disc.

Sampai satu tahap, masalah slip disc ini boleh menyebabkan masalah kesihatan lain yang lebih kronik antaranya adalah lumpuh. Jadi, sangat penting untuk kita mengenali apa itu slip disc supaya kita dapat merawatnya dari awal. Sebelum tu kita ketahui dulu apa itu slip disc dah bagaimanakah rawatan slip disc tanpa pembedahan yang dicadangkan.

 

Apa itu Slip Disc?

Slipped disc ini sebenarnya merujuk kepada bahagian cakera atau kusyen pelapik tulang belakang yang beralih tempat, membonjol ke belakang. Keadaan ini membuatkan ia menekan bahagian saraf tunjang (spinal cord) atau saraf akar (nerve root) tulang belakang pesakit

Untuk lebih jelas, kita kena tahu dulu struktur tulang belakang kita. Tulang belakang kita ni terdapat ‘jelly-like structure’ yang dipanggil cakera (Disc). Berdasarkan gambar dibawah, Ia terdiri daripada 2 bahagian utama iaitu Annulus fibrosus (struktur berwarna pink) dan Nucleus pulposus (struktur berwarna hijau). Ia berfungsi sebagai pelapik antara ruas tulang belakang (vertebral body) dan bertindak sebagai penyerap tekanan serta membenarkan pergerakkan berlaku antara tulang belakang kita

Rawatan slip disc tanpa pembedahan

Masalah slipped disc ini berlaku apabila struktur Annulus fibrosus terkoyak dan ini membolehkan Nucleus pulposus menerobos keluar dan menekan struktur saraf. Jadi, tekanan yang diberikan kepada saraf-saraf yang mengawal anggota badan kita inilah yang membuatkan pesakit berasa sakit yang teramat sangat sehingga boleh menyebabkan kebas.

 

Komplikasi buruk sekiranya Slip Disc tidak dirawat dari awal

Masalah slip disc ini kebiasaanya berlaku pada usia 30-40 an. Pada waktu ini, dengan meningkatnya usia kita, keadaan ligament telah menyusut. Risiko lebih tinggi berlaku apabila kita tidak menjaga posisi tulang belakang kita dengan betul.

Simptom awal masalah slip disc ini adalah sakit pada bahagian belakang. Ramai yang menyangka ianya adalah sakit urat biasa. Akan tetapi, rasa sakit itu berterusan dan menjadi lebih teruk walaupun telah diberikan ubat tahan sakit. Lebih teruk lagi apabila ia telah sampai ke tahap dimana ia boleh mengganggu atau menghimpit saraf tunjang kita dan menyebabkan rasa kebas pada anggota tangan dan kaki.

Apabila cakera ligament yang terkeluar itu tadi menghimpit saraf tunjang, ia juga boleh menyebabkan komplikasi seperti lumpuh, sukar bergerak, tidak berjaya mengawal pundi kencing, gagal mengawal saluran dubur dan boleh menyebabkan mati pucuk bagi kaum lelaki.

Jadi, untuk mengelakkan daripada komplikasi buruk ini berlaku, ambillah langkah awal dengan rawatan slip disc tanpa pembedahan ini supaya kita terhindar daripada perkara yang tidak diingini. Aktiviti harian juga terganggu kerana mereka tidak boleh mengangkat objek berat, tidak boleh berdiri terlalu lama dan sebagainya. Kepada mereka yang berkerja, tentunya akan menjejaskan perkerjaan mereka.

 

Rawatan untuk pesakit Slip Disc

Kebiasaannya pesakit slip disc ini perlu menjalani pemeriksaan tulang belakang menggunakan kaedah X-ray untuk melihat posisi tulang belakang. Akan tetapi kaedah ini tidak dapat melihat keadaan cakera (disc) tersebut. Jadi, ujian MRI (magnetic resonance imaging) perlu dilakukan pada tulang belakang yang terlibat sekiranya terdapat simptom slip disc ini pada pesakit.

Melalui ujian tersebut, doktor akan melihat sejauhmana cakera yang terbonjol tersebut menghimpit saraf tunjang pesakit. Pada peringkat awal masalah ini, doktor hanya akan memberikan ubat tahan sakit, dinasihatkan untuk memakai korset tulang belakang, dan melakukan fisioterapi.

Sekiranya pesakit tidak dapat mengawal rasa sakitnya, doktor akan memberikan suntikan pada lokasi yang terlibat. Dan apabila ia telah mengganggu sistem saraf pesakit, jalan terakhir yang boleh dilakukan hanyalah pembedahan. Akan tetapi, dengan melakukan pembedahan, cakera yang rosak tidak boleh pulih dengan sepenuhnya, sebaliknya mereka hanya akan membuang sahaja cakera yang menekan saraf tersebut.

Jadi, sebelum melakukan pembedahan, boleh juga berikhtiar dengan rawatan slip disc tanpa rawatan ini.

 

Rawatan slip disc tanpa pembedahan

Ini adalah berita gembira kepada pesakit slip disc, bahawa mereka mempunyai alternatif lain sebelum membuat pembedahan. Dimana rawatan slip disc tanpa pembedahan ini adalah lebih rendah risikonya berbanding pembedahan yang akan dilakukan.

Rawatan slip disc tanpa pembedahan yang dimaksudkan adalah dengan mengambil suplemen tambahan untuk membantu memulihara cakera yang rosak dan memanjangkan jangka hayat cakera. Selain itu, dengan bantuan suplemen juga boleh mengurangkan rasa sakit akibat masalah slip disc ini.

 

Suplemen untuk bantu pesakit Slip Disc

Ini adalah cadangan suplemen yang diperlukan untuk pesakit yang mengalami masalah slip disc. Ia terdiri daripada Vivix, Omega Guard dan Ostematrix.

Vivix

Vivix yang kaya dengan Resveratrolnya merupakan agen anti penuaan di mana ia dapat menjaga keanjalan struktur cakera tulang belakang dan mengurangkan risiko Slip Disc daripada kembali berlaku. Ia juga dapat menyokong kesihatan sendi dan meningkatkan kesihatan tubuh dengan memberikan keperluan secara menyeluruh.

Ostematrix

Mengandungi kalsium, magnesium dan beberapa vitamin dan mineral yang lain. Kalsium sangat baik untuk tulang dengan memastikan tulang kuat dan padat. Ia juga penting untuk kesihatan ligamen dan otot. Ostematrix dilengkapi dengan vitamin D untuk  membantu penyerapan kalsium dengan lebih cekap dan untuk pertumbuhan tulang.

Omega Guard

Kandungan asid lemak Omega-3 didalam omega guard merupakan anti inflamasi yang sangat baik. Ia membantu mengurangkan keradangan akibat sakit sendi dan mengurangkan degradasi tulang dengan bertindak sebagai pelincir pada sendi tulang.

 

Pengalaman mereka yang telah berjaya sihat daripada masalah slip disc

 

“Alhamdulillah… Selepas membuat pembedahan pada tulang (L4 dan L5), beliau mengalami tegang otot dan sukar untuk berjalan.. Ini kerana sarafnya telah mula berfungsi. Sebelum ini, sarafnya terhimpit pada tulang tersebut.

Selepas menggunakan vivix selama seminggu, Alhamdulillah, beliau telah mula bangun, berjalan dengan sendiri, dan sudah boleh masak benda-benda simple”

Jadi, sekiranya anda atau orang yang anda sayang mengalami masalah slip disc ini bolehlah mencuba rawatan alternatif menggunakan suplemen shaklee ini. Telah ramai yang bertambah sihat dan tak rasa sakit lagi setelah mengamalkan suplemen ini.

Pastikan anda yang mengalami masalah slip disc ini menjaga postur badan, membuat senaman secara teratur dan menjaga pemakanan. Ini kerana masalah slip disc ini boleh berulang sekiranya tidak dijaga dengan elok. Pesakit slip disc juga tidak digalakkan untuk mengangkat objek yang berat kerana dikhuatiri akan meningkatkan lagi risiko kecederaan disc tersebut.

 

Cara Dapatkan Vitamin Slip Disc

Anda boleh membuat pembelian secara online. Pembayaran boleh dibuat dengan menggunakan Kad Debit atau Kad Kredit. Produk vitamin ini akan dihantar terus kepada anda oleh pihak Shaklee. Tekan ikon bergambar dibawah untuk membuat pembelian.

Atau sekiranya anda ingin membuat pembelian dengan harga yang lebih murah, whatsapp Mia sekarang supaya mia boleh berikan cara untuk membeli vitamin ini dengan harga yang lebih rendah. Atau sekiranya anda mempunyai persoalan tentang masalah slip disc ini atau ingin menceritakan pengalaman anda berkaitan masalah slip disc yang dihadapi, boleh whatsapp mia di 012-9283726 atau terus tekan icon whatsapp dibawah.

Hubungi Mia segera untuk dapatkan Set Vitamin Slip Disc anda. Mia akan berikan konsultansi percuma dan akan guide cara makan set ini dengan betul.

 

——————————————————————————-
Saya MiaZain
(ID Shaklee : 1081104)
adalah pengedar sah Shaklee anda

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :

✆ SMS | WhatsApp : 012 928 3726 [Mia]

Setiap pembelian di laman web ini, anda layak menerima :
☑️ Jadual pengambilan vitamin
☑️ Tips ekslusif
☑️ Konsultasi percuma berterusan
☑️ Layak dijemput ke group eksklusif di Whatsapp

FB : Salmiah Md Zain
COD | USM Pulau Pinang dan kawasan berdekatan
Penghantaran dibuat ke seluruh Malaysia

PENAFIAN | Kenyataan dihalaman ini tidak dinilai oleh badan FDA (Food And Drug Adminstration)
Ia tidak bertujuan untuk mendiagnos, menyembuh, merawat atau mencegah sebarang jenis penyakit

———————————————————————————

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge