Rahsia Mata Sihat: Makanan untuk mata sihat bebas rabun

Mata adalah salah satu pancaindera yang penting untuk kita. Tanpa mata yang sihat, kita tidak boleh melihat dengan baik. Dengan pengambilan nutrisi yang cukup daripada makanan, kesihatan mata kita pasti terjaga.

Sepertimana tubuh kita memerlukan kalsium untuk tulang yang kuat, mata kita juga memerlukan zat makanan yang tertentu untuk mendapatkan mata yang sihat, bebas dari masalah mata seperti rabun, silau, katarak, da sebagainya. Jadi, mata kita memerlukan sumber karotenoids seperti lutein dan zeaxanthin untuk mata yang sihat.

mata sihat

Manfaat karotenoids untuk mata sihat

Karotenoids adalah sejenis antioksidan yang biasanya terdapat dalam sayur atau buah-buahan yang berwarna kuning cerah, merah dan oren. Ia memberi warna kepada tumbuhan tersebut. Ia memberi nutrisi kepada mata dengan bertindak sebagai antioksidan yang dapat menghalang daripada serangan radikal bebas yang berbahaya.

Karotenoids mengandungi jumlah antioksidan dan sifat anti-radang yang tinggi untuk mengurangkan tekanan oksidatif pada retina. Ia juga dapat menyaring imej serta mengurangkan impak negatif cahaya biru yang dipancarkan.

Fungsi cahaya biru daripada skrin digital adalah untuk menjadikan imej lebih terang dan jelas. Jadi, dengan adanya nutrisi karotenoids seperti lutein dan zeaxanthin ini dapat membantu menyerap sinar biru masuk terus ke retina mata.

Terdapat kajian menyatakan bahawa, dengan pengambilan 6 mg lutein dalam nutrisi makanan harian kita, ia dapat mengurangkan risiko sebanyak 43% terkena masalah makula pada mata. Penambahan zat makanan lutein dan zeaxanthin dalam makanan harian juga dapat membantu memperlambatkan atau menghentikan masalah kerosakan mata daripada berlaku.

masalah kesihatan mata
Masalah mata yang sering berlaku

Jadi, sangat penting untuk kita mengambil makanan yang seimbang termasuk makanan yang kaya dengan karotenoids terutaman lutein dan zeaxanthin. Akan tetapi, kita sering terlupa untuk mengambil zat ini secukupnya dalam makanan harian. Jadi, sumber karotenoids dalam makanan tambahan amatlah perlu untuk memastikan mata kita sentiasa sihat.

CarotoMax kaya dengan Karotenoids

CarotoMax mengandungi 6 jenis karotenoids. Kesemua karotenoid  ini diekstrak dari rangkaian sayur dan buah-buahan yang memang terkenal kaya dengan antioksida seperti rumpai laut, non-GMO tomato, biji anggur, brokoli, pot marigold, epal, kentang, minyak sawit, strawberi, lobak merah dan sebagainya.

Setiap buahan mahupun sayuran ini diekstrak khasiat anti-oksidanya melalui cara pengasingan dan disalurkan dalam bentuk flavanoiddan karotenoid yang semulajadi. CarotoMax membekalkan lebih dari 13 mg (21, 500 IU) karotenoids berfaedah ini.

Secara puratanya, manusia hanya mampu memperolehi sebanyak 8mg karotenoid lutein, likopenadan beta karotena dari sumber makanan. Sebaliknya badan kita memerlukan lebih dari nilai tersebut. Akan tetapi, dengan adanya CarotoMax, badan kita mampu mendapatkan sehingga 13 mg karotenoid dengan hanya memakan sebiji kapsul sahaja. 

Antara jenis-jenis karotenoids yang terdapat dalam CaratoMax ini adalah:

 1. Mengandungi Alpha Carotene
  • baik untuk penglihatan mata
  • membantu menyihatkan mata
  • menghalang degenerasi penglihatan
 2. Mengandungi Beta Carotene
  • membantu memperbaiki kulit
  • mempercepatkan pemulihan luka
  • membantu mempertingkatkan sistem imun
 3. Mengandungi Lycopene
  • bersifat anti-oksida
  • menghalang penuaan organ
 4. Mengandungi Astaxanthin
  • melindungi kerosakan oksidasi kolesterol LDL
 5. Mengandungi Lutein
  • menyekat katarak AMD (Age related Macular Disease), Glaukoma
 6. Mengandungi Zeaxanthin
makanan mata sihat

Manfaat CarotoMax untuk Mata Sihat

 1. Lebih selamat dari vitamin A: pengambilan vitamin A yang berlebihan boleh menyebabkan toksisiti, seperti yang ditemui oleh saintis pada tahun 1912.
 2. Mempertingkatkan penglihatan : ia menghasilkan “ungu visual” yang membolehkan kita mengekalkan penglihatan di dalam gelap. mempertingkatn masalah penglihatan seperti rabun malam, rabun dekat, mata kering, gegelung hitam di bawah mata dan sebagainya.
 3. Meredakan penyakit kulit : pengambilan yang berterusan akan melegakan masalah kulit seperti kulit kering, jerawat, acne dan lain-lain.
 4. Melawan kanser dan oksidasi: pengambilan kerap beta karotena membantu mengukuhkan sistem imunisasi, melambatkan penuaan dan menyekat aktiviti bahan kanser serta menghalang pembentukan sel-sel kanser yang baru.
 5. Menghalang infeksi : merangsang enzim membunuh kuman, menyekat dan mempertingkatkan kondisi penyakit sistem respiratori paru-paru seperti batuk, hepatitis, asma dan selsema.
mata sihat

Tambah nutrisi Karotenoids dalam makanan

Setelah kita mengetahui betapa pentingnya karotenoids ni untuk kesihatan mata, jangan abaikan pengambilan caratomax ini sebagai makanan sampingan anda. Ini kerana karotenoids dapat memastikan mata kita lebih sihat dan dapat mengelakkan risiko terjadinya masalah pada mata seperti masalah rabun, silau, katarak, macula, glaukoma, dan sebagainya.

Dapatkan caratomax sekarang dengan menghantar whatsapp kepada Mia di talian 012-9283726.

——————————————————————————-
Saya MiaZain
(ID Shaklee : 1081104)
adalah pengedar sah Shaklee anda

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
✆ SMS | WhatsApp : 012 928 3726 [Mia]

Setiap pembelian di laman web ini, anda layak menerima :
☑️ Jadual pengambilan vitamin
☑️ Tips ekslusif
☑️ Konsultasi percuma berterusan
☑️ Layak dijemput ke group eksklusif di Whatsapp

FB : Salmiah Md Zain
COD | USM Pulau Pinang dan kawasan berdekatan
Penghantaran dibuat ke seluruh Malaysia

PENAFIAN | Kenyataan dihalaman ini tidak dinilai oleh badan FDA (Food And Drug Adminstration)
Ia tidak bertujuan untuk mendiagnos, menyembuh, merawat atau mencegah sebarang jenis penyakit
———————————————————————————

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

 1. Pingback: Bahaya Cahaya Biru di Hp: Boleh Menyebabkan Mata Rosak & Kanser?