Kesihatan

7 Tips Luka Pembedahan Cepat Sembuh supaya Tiada Jangkitan Kuman

Penjagaan luka samada dari pembedahan major, minor, luka apendiks, luka cyst ataupun pembedahan caesarean perlu dijaga dengan betul agar luka pebedahan cepat sembuh. Jangkitan kuman dikawasan luka juga dapat dielakkan sekiranya luka pembedahan cepat sembuh

Luka yang telah dijangkiti kuman akan menyebabkan kawasan luka akan lambat sembuh. Kawasan luka juga akan bertambah teruk, berair dan bernanah sekiranya ia tidak dirawat dengan betul. Jadi, di sini miazain.com akan berkongsi tips yang mesti dilakukan agar luka pembedahan cepat sembuh dan tiada jangkitan kuman berlaku.

luka pembedahan cepat sembuh

7 Tips Luka Pembedahan Cepat Sembuh

Sangat penting untuk menjaga kawasan luka pembedahan supaya ia cepat sembuh dan tidak dijangkiti kuman. Untuk memastikan kawasan luka pembedahan cepat sembuh, ikuti tips dibawah ini:

Tips #1: Pastikan kawasan luka dalam keadaan kering dan bersih

Hal ini sangat penting untuk memastikan kawasan luka tidak mudah dijangkiti kuman. Apabila kawasan luka sering berair, kuman lebih senang membiak. Jadi, elakkan kawasan luka daripada berair. Dedahkan kawasan luka di udara agar ia sentiasa kering

Selepas mandi, pastikan kawasan luka dilap dengan tuala kering dan bersih agar kawasan luka tidak basah.

Tips #2: Cuci luka secara berkala

Pastikan kawasan luka dicuci mengikut jadual yang telah ditetapkan. Kawasan luka perlu dicuci untuk memastikan kawasan luka sentiasa dalam keadaan bersih dan kering. Ini jugak dapat mengelakkan daripada kawasan luka dijangkiti kuman

Luka yang tidak bersih akan mudah bernanah. Waktu ini luka akan bertambah teruk dan lebih menyakitkan untuk dibersihkan. Gunakan ubat cecair kuning yang diberikan oleh doktor supaya kawasan luka tidak mudah dijangkiti kuman.

Boleh masukkan ubat cecair kuning tersebut ke dalam botol spray, dan spray ke kawasan luka. Hal ini supaya semua kawasan luka kena ubat cecair kuning tersebut. Terasa sakit juga kalau guna kapas untuk dap-dap ubat cecair kuning pada luka tu kan. Jadi, menggunakan spray adalah jalan terbaik.

Tips #3: Elak aktiviti berat dan lasak

Elakkan daripada melakukan aktiviti berat dan lasak. Hal ini kerana ia akan memberi tekanan kepada kawasan luka tersebut. Tekanan tersebut akan menyebabkan kawasan luka akan lambat sembuh.

Jadi, minta bantuan ahli keluarga atau orang terdekat untuk melakukan sesuatu yang berat.

Tips #4: Elakkan dari meletakkan sesuatu pada luka tersebut

Anda juga tidak digalakkan untuk meletakkan sesuatu di kawasan luka tersebut kecuali ubat yang diberikan oleh doktor sahaja kerana hanya ingin sembuh cepat. Contohnya seperti minyak-minyak tradisional, teh, kopi, kunyit dan sebagainya yang dipercayai dijadikan sebagai petua untuk cepat sembuh luka.

Meletakkan sesuatu di kawasan luka selain ubat cecair kuning tersebut hanya akan membuatkan kawasan luka bertambah teruk. Ia boleh menyebabkan infeksi dan melambatkan proses pengeringan luka.

Tips #5: Elakkan daripada terkena air

Sekiranya kawasan luka agak luas dan masih belum kering sepenuhnya, elakkan daripada terkena air. Ini kerana air boleh melembabkan kawasan luka dan akan menyebabkan kawasan luka lambat kering. Sekiranya terkena air, pastikan kawasan luka tersebut kering dengan mengelap dengan kain yang bersih dan kering.

Tips #6: Elakkan menggaru dan mengopek keruping

Kawasan luka yang belum sembuh, pastinya akan terasa gatal. Memang kita tak senang duduk sebab gatal dikawasan tersebut. Akan tetapi, sekiranya kita menggaru dikawasan luka tersebut, ia akan menyebabkan luka bertambah teruk. Mungkin juga berlaku infeksi sekiranya kita menggunakan kuku untuk menggaru kerana dibawah kuku kita mungkin terdapat bermacam-macam bakteria.

Jadi, untuk kurangkan rasa gatal tersebut, anda boleh meletakkan air panas yang dimasukkan kedalam botol. Letakkan secara perlahan-lahan dan sekejap-sekejap, seperti bertungku.

Anda juga tidak digalakkan untuk mengopek luka yang telah kering. Ini kerana ia akan menyebabkan kawasan luka bertambah besar. Luka dibawah kawasan keruping tersebut masih belum baik sepenuhnya. Jadi, biarkan keruping tersebut tercabut sendiri.

Tips#7: Ambil nutrisi yang mencukupi

Nutrisi yang mencukupi oleh badan juga sangat penting untuk memastikan luka pembedahan cepat sembuh. Ambil lebih banyak sumber protein, vitamin C, Zink dan mineral lain untuk memastikan kawasan luka pembedahan cepat sembuh. Lebihkan pengambilan sayur-sayuran hijau dan buah-buahan.

Cara Selamat Luka Pembedahan Cepat Sembuh

Untuk memastikan luka pembedahan kita cepat sembuh, badan kita memerlukan nutrisi yang berkhasiat. Ini penting untuk meningkatkan antibodi badan kita untuk melindungi kawasan luka daripada terkena infeksi. Selain itu, badan kita memerlukan sel darah yang banyak untuk mempercepatkan kawasan luka sembuh dengan cepat.

Melalui pemakanan seharian kita, belum tentu ia boleh memberikan nutrisi yang mencukupi untuk memastikan luka cepat sembuh. Jadi, kita memerlukan makanan tambahan yang selamat diambil supaya ia dapat menambahkan nutrisi dalam badan kita.

Ini adalah 2 testimoni dimana luka pembedahan mereka cepat sembuh dengan pengambilan makanan tambahan yang kaya dengan antioksidan yang berkualiti.

Testimoni #1: Luka sampai nampak tulang semakin baik. Isi tumbuh dengan elok.
luka pembedahan cepat sembuh
Testimoni #2: Luka jahitan cepat sembuh
Luka pembedahan cepat sembuh

Berdasarkan daripada 2 testimoni ini, mereka telah mengambil makanan tambahan yang kaya dengan antioksidan dan dikenali sebagai Vivix.

Kenapa Perlu Ambil Vivix Untuk Luka Pembedahan Cepat Sembuh?

Vivix adalah sejenis cecair pekat berwarna merah yang dihasilkan daripada kandungan anggur muskat, polygonum cuspisdatum, european elderberry dan lobak merah.

Antioksidan yang terdapat dalam Vivix bertindak dengan memperbaiki sel yang rosak. Kawasan luka pembedahan memerlukan sel-sel yang sihat untuk membantu proses pencantuman kulit. Jadi sel yang telah rosak akan dibaikpulih dengan bantuan antioksidan yang tinggi dalam vivix. Selain itu, antioksidan dalam vivix juga memberi tenaga kepada sel. Jadi, makin bertenaga sel tersebut, makin cepat proses penyembuhan luka berlaku.

Selain itu, antioksidan didalam vivix juga dapat membantu untuk meningkatkan sistem imun badan kita. Sistem imun badan kita sangat penting untuk mengelak daripada kawasan luka dijangkiti kuman dan bakteria. Jadi, secara tak langsung ia dapat mengelak daripada kawasan luka mengalami infeksi.

Contohnya seperti di dalam testimoni pertama diatas, isi kaki di kawasan luka yang tiada isi sebelum ini telah elok tumbuh dengan baik sekali. Isi berwarna merah menunjukkan isi telah tumbuh dengan sihat. Jadi, antioksidan didalam vivix membantu untuk memperbaiki sel-sel isi yang telah rosak dan menggantikan dengan yang baru.

Sekiranya kawasan luka ini tidak dijaga dengan baik, isi di bahagian luka tersebut akan mati dan boleh menyebabkan infeksi. Ini juga boleh mengundang risiko untuk dipotong kaki sekiranya berlaku infeksi yang teruk dibahagian luka tersebut.

Jadi, jangan abaikan penjagaan kawasan luka yang terdedah, kerana ia akan bertambah teruk sekiranya tidak dijaga dengan rapi.

Cara Untuk Dapatkan Vivix

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vivix supaya kawasan luka pembedahan anda atau orang tersayang anda cepat sembuh, anda boleh dapatkannya secara atas talian dengan menekan ikon dibawah.

Order Vivix Sekarang!!!

Sebotol vivix cuma berharga RM475 dan boleh bertahan sehingga 1-2 bulan penggunaannya. Tak salah untuk melaburkan wang untuk kesihatan. Tambah-tambah lagi apabila berdepan dengan masalah luka pembedahan. Kalau tak dirawat dengan betul, luka tu boleh dijangkiti kuman. Boleh bayangkan betapa sakitnya waktu tu bila nak cuci luka tersebut.

ATAU, sekiranya anda nak dapatkan vivix pada harga yang lebih rendah, boleh segera whatsapp Mia dengan menekan ikon dibawah. Mia akan bantu anda supaya luka pembedahan tersebut cepat kering.

Whatsapp Mia Sekarang!!!

Jangan berkira-kira lagi untuk dapatkan vivix. Tak tertanggung rasanya apabila luka pembedahan itu berair, bernanah dan dijangkiti kuman. Sebahagian anggota kita boleh dipotong sekiranya isi di kawasan luka tersebut telah mati dan dijangkiti kuman.

——————————————————————————-
Saya MiaZain
(ID Shaklee : 1081104)
adalah pengedar sah Shaklee anda

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
✆ SMS | WhatsApp : 012 928 3726 [Mia]

Setiap pembelian di laman web ini, anda layak menerima :
☑️ Jadual pengambilan vitamin
☑️ Tips ekslusif
☑️ Konsultasi percuma berterusan
☑️ Layak dijemput ke group eksklusif di Whatsapp

FB : Salmiah Md Zain
COD | USM Pulau Pinang dan kawasan berdekatan
Penghantaran dibuat ke seluruh Malaysia

PENAFIAN | Kenyataan dihalaman ini tidak dinilai oleh badan FDA (Food And Drug Adminstration)
Ia tidak bertujuan untuk mendiagnos, menyembuh, merawat atau mencegah sebarang jenis penyakit
———————————————————————————

5 thoughts on “7 Tips Luka Pembedahan Cepat Sembuh supaya Tiada Jangkitan Kuman

  1. Tips #6 tu yg mencabar, hihihi. Seriously, bila tengok luka yg susah sembuh, rasa gerun. Sebab tu kita kena jaga pemakanan, kawal blood sugar level & bersenam. Menurut NHMS 2015, 2/3 penduduk Malaysia mengidap salah satu drpd NCD berikut : diabetes, high blood pressure atau high cholesterol. So, kita mesti sentiasa educate diri & keluarga.
    Zurainny Ismail recently posted…Cara Masak Ubi Manis Di PejabatMy Profile

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge