Berhenti Merokok · Vivix

Cara Mudah Berhenti Merokok Tanpa Perlu Melalui Kesan Sampingan

Ramai yang takut nak berhenti merokok sebab kena lalui kesan sampingannya. Memang banyak cara mudah berhenti merokok yang kita boleh ikut. Tetapi tak banyak cara mudah berhenti merokok yang dalam masa yang sama dapat kurangkan kesan sampingan tu. Tapi, cara mudah berhenti merokok yang Mia nak kongsikan ni memang boleh kurangkan kesan sampingan merokok tu.… Continue reading Cara Mudah Berhenti Merokok Tanpa Perlu Melalui Kesan Sampingan

Buah Pinggang Rosak · Vivix

Rawatan Semulajadi Masalah Buah Pinggang Bocor atau Nephrotic Syndrome

Buah pinggang bocor atau Nephrotic syndrome ini bukanlah sejenis penyakit, tetapi ia merupakan salah satu petanda yang menunjukkan bahawa seseorang itu mempunyai masalah buah pinggang. Buah pinggang yang normal berfungsi untuk menapis keluar bahan-bahan buangan yang bertoksin dan air berlebihan yang terdapat dalam sistem darah. Di dalam buah pinggang terdapat satu sel yang dikenali sebagai glomerulus yang… Continue reading Rawatan Semulajadi Masalah Buah Pinggang Bocor atau Nephrotic Syndrome

Period Tidak Teratur · Vivix

Cara Menyelesaikan Masalah Haid Tidak Teratur

Ramai wanita yang mempunyai masalah haid yang tidak teratur. Kadang-kadang mereka mengalami haid yang lama, kadang-kadang mereka mengalami haid yang jarang berlaku dan macam-macam lagi masalah. Terdapat banyak kesan negatif sekiranya masalah haid tidak teratur ini tidak dirawat dengan sebaiknya. Salah satunya ia boleh memberi kesan kepada masalah kesuburan. Mia ada ceritakan di dalam entry… Continue reading Cara Menyelesaikan Masalah Haid Tidak Teratur

Period Tidak Teratur · Vivix

Masalah Period Tidak Teratur Menjadi Punca Sukar Hamil

Di kesempatan yang ada ni, Mia nak share satu cerita kisah haid atau period tak teratur ni. Ada kenalan Mia ni dia mempunyai masalah sukar untuk hamil. Dia rancang untuk ambil asid folik untuk bantu dia hamil. Pengambilan asid folik sangat penting sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum merancang untuk hamil. Ini supaya badan kita cukup nutrisi… Continue reading Masalah Period Tidak Teratur Menjadi Punca Sukar Hamil

Berhenti Merokok · Vivix

Ada Ke Cara Berhenti Merokok Yang Mudah?

Ada tak kat sini yang dari awal tahun lagi berazam nak berhenti merokok. Tapi dah nak hujung tahun ni pon masih sama je, tak de perubahan langsung gaya nak berhenti merokok. Sepatutnya dah nak hujung tahun ni, dah makin berkurang rokok yang diambil. Tak berkesan ke cara berhenti merokok yang anda guna tu? Ada ke… Continue reading Ada Ke Cara Berhenti Merokok Yang Mudah?