Masalah Ibu Hamil · Testimoni Vitamin Ibu Hamil

Hukum wanita hamil berpuasa di bulan Ramadhan

AssalamualaikumAlhamdulillah, beberapa hari je lagi kita akan menjalani ibadah puasa. Bagi wanita hamil, tentu ada sikit cabaran untuk mereka berpuasa kan. Pada ibu hamil yang kena morning sickness masa awal-awal kehamilan tu mesti tak tahan nak berpuasa sebab asyik muntah dan pening jek. Ini boleh membahayakan kandungan sebab kita terdehidrasi kerana tak cukup cecair dalam… Continue reading Hukum wanita hamil berpuasa di bulan Ramadhan

Makanan Sihat Semasa Hamil · Masalah Ibu Hamil · Vitamin Ibu Hamil

8 Cara Mudah untuk Mengawal Masalah Kencing Manis Ketika Hamil

Sejak dua menjak ni ramai pula yang PM Mia bertanyakan tentang masalah kencing manis ketika hamil. Selalunya ibu hamil ni dapat tahu mereka ada kencing manis ni berdasarkan rutin check up mereka di klinik kesihatan.Bila kali pertama disahkan ada masalah kencing manis atau dipanggil Gestational Diabetes Mellitus (GDM) sewaktu hamil, mesti ramai yang terkejut dan… Continue reading 8 Cara Mudah untuk Mengawal Masalah Kencing Manis Ketika Hamil

Masalah Ibu Hamil · Testimoni Vitamin Ibu Hamil · Vitamin Ibu Hamil

Bagaimana Ibu Hamil Yang Mengalami GDM Ini Menurunkan Kadar Gula Dalam Darahnya

Assalamualaikum, Baru-baru ni Mia berkesempatan untuk bertanya khabar kawan Mia yang dah masuk trimester kedua hamil. Memang kandungannya tidak mempunyai masalah lain kecuali GDM (Gestational Diabetes Melitus) atau dengan kata lainnya mengalami masalah kencing manis ketika hamil. Sekarang ni memang ramai betul ibu-ibu hamil yang mempunyai masalah ini. Ada yang berpendapat bahawa ia disebabkan oleh perubahan hormon… Continue reading Bagaimana Ibu Hamil Yang Mengalami GDM Ini Menurunkan Kadar Gula Dalam Darahnya

Masalah Ibu Hamil · Testimoni Vitamin Ibu Hamil · Vitamin Ibu Hamil

Vitamin Shaklee untuk Ibu Mengandung yang Mengalami Banyak Masalah Ketika Hamil

Ibu-ibu yang mengandung pasti mengalami masalah-masalah seperti ini kan?Mual atau susah nak telan ubat dari klinik sewaktu hamil... Morning Sickness teruk sewaktu hamil...HB asyik rendah jek masa check up tiap-tiap bulan... Kaki selalu cramp...credit:MommiePoppinsTak perlu risau, disini anda pasti akan temui jalan penyelesaiannya. Sebelum tu kita baca dulu testimoni untuk pembaca sekalian…Ini antara testimoni customer:" Saya start… Continue reading Vitamin Shaklee untuk Ibu Mengandung yang Mengalami Banyak Masalah Ketika Hamil

Masalah Ibu Hamil · Vitamin Ibu Hamil

Vitamin untuk Ibu Hamil bantu cukupkan keperluan nutrisi badan

Assalamualaikum semua...Hari ni Mia nak kongsikan tentang vitamin yang bagus diamalkan semasa kehamilan yang mana Mia sendiri pun amalkan vitamin ini dari awal kehamilan sehinggalah waktu bersalin.Waktu hamil memang waktu yang kritikal bagi orang perempuan, tambah-tambah lagi sekiranya itu adalah kehamilan yang pertama. Jadi, kita perlu tahu keperluan tubuh badan kita supaya kita dan anak… Continue reading Vitamin untuk Ibu Hamil bantu cukupkan keperluan nutrisi badan

Anemia · Masalah Ibu Hamil

Jangan Ambil Mudah Jika Bacaan HB Rendah Sewaktu Hamil

Assalamualaikum...Selalunya setiap bulan, ibu hamil perlu buat checkup samada di klinik kerajaan ataupun swasta. Dan setiap kali checkup mesti kena ambil darah kan untuk menentukan paras Hb dalam darah. Apa itu Hb? Kenapa pentingnya nak kena cek Hb untuk wanita hamil? Jom baca seterusnya...Apa itu Hb? Bacaan hb adalah suatu pengukuran yg diambil melalui sampel darah… Continue reading Jangan Ambil Mudah Jika Bacaan HB Rendah Sewaktu Hamil

Masalah Ibu Hamil

8 Makanan yang Paling Popular Ibu Hamil Selalu Mengidam

Assalamualaikum...Bagi anda yang pernah hamil, pernah tak mengidam nak makan makanan yang pelik-pelik. Pernah ada kawan Mia tu mengidam nak makan kancil, terpaksa la si suaminya pergi berburu di hutan. Nasib baik suaminya memang suka pergi memburu. Dapat lah dia makan apa yang diidamkan tu. Ibu hamil nie mengidam kerana berlaku perubahan hormon dalam badannya. Akibatnya… Continue reading 8 Makanan yang Paling Popular Ibu Hamil Selalu Mengidam

Masalah Ibu Hamil

10 Tips Mengenalpasti Tanda Awal Kehamilan

Assalamualaikum...Kenapa penting kita tahu tanda-tanda awal kehamilan nie? Ada je orang yang dah 4 bulan mengandung baru tahu dia hamil. Tetapi, dengan mengetahui tanda-tanda awal kehamilan nie, kita sebagai ibu boleh membuat persediaan awal kehamilan. Contohnya menjaga gaya pemakanan. Tidak sesuka hati mengambil makanan yang tidak boleh diambil semasa hamil. Selain itu, dengan mengetahui tanda… Continue reading 10 Tips Mengenalpasti Tanda Awal Kehamilan

Masalah Ibu Hamil

Kencing Manis Ketika Hamil: Punca dan Kesannya

Assalamualaikum....Masalah kencing manis nie selalu dialami oleh wanita hamil. Masalah ini boleh memberi risiko terhadap ibu hamil dan juga bayi dalam kandungan. Sebab tu doktor sangat mengambil berat dan memantau ibu hamil yang mengalami masalah kencing manis ini. Selalunya kencing manis ketika hamil terjadi apabila kandungan dah berusia 24 - 28 minggu. Punca kencing manis ketika hamilKencing… Continue reading Kencing Manis Ketika Hamil: Punca dan Kesannya

Masalah Ibu Hamil

7 Tips Mudah Elak Kejang Kaki Ketika Hamil

Assalamualaikum...Siapa yang hamil pasti pernah rasa kaki kejang kan. Biasanya berlaku waktu pagi, masa bangun dari tidur. Selalunya kejang kaki lebih kerap berlaku sewaktu trimester kedua dan ketiga. Otot yang selalu menegang adalah otot dibahagian betis. Walaupun terasa sangat sakit dan berlanjutan sehingga ke beberapa minit, tetapi kejang kaki ini tidak akan merosakkan otot betis.Menurut… Continue reading 7 Tips Mudah Elak Kejang Kaki Ketika Hamil