Cara mengatasi letih dan lesu badan dengan mudah

Dengan jadual aktiviti harian kita yang sangat padat setiap hari membuatkan kita cepat sangat rasa letih dan lesu badan kan. Setiap hari kita memerlukan tenaga yang banyak supaya kita tidak cepat letih dan lesu badan. Apabila badan kita sering letih dan lesu sahaja, kita menjadi kurang bermotivasi untuk melakukan kerja harian kita. Hal ini membuatkan kita cepat rasa stress kan.

Jadi, untuk mengatasi masalah letih dan lesu badan ni kita perlu tahu satu perkara penting tentang bagaimana tenaga dalam badan kita dihasilkan. Kerana masalah letih dan lesu ini sangat berkait rapat dengan tenaga. Apabila kita kurang bertenaga, badan kita akan mudah jadi letih dan lesu kan.

cara mengatasi letih dan lesu

 

 

Bagaimana tenaga dihasilkan di dalam badan

Penghasilan tenaga di dalam badan kita sangat berkait rapat dengan fungsi mitokondria. Mitokondria berfungsi sebagai rumah sel, iaitu pusat penghasilan tenaga dalam sel. Untuk lebih mudah faham, mitokondria ini ibarat seperti power bank, iaitu tempat simpan tenaga. Apabila badan kita terasa letih dan lesu, maksudnya sel kita kekurangan tenaga untuk berfungsi dengan baik.

cara mengatasi letih dan lesu
Terdapat pelbagai jenis sel didalam badan kita. Contohnya sel jantung, sel otak, sel darah, sel pankreas dan sebagainya. Dan didalam setiap sel mempunyai bilangan mitokondria yang berbeza. Bilangan mitokondria paling banyak terdapat didalam set otot jantung kita kerana jantung kita memerlukan banyak tenaga untuk mengepam darah ke seluruh badan kita.

Secara ringkasnya, makanan yang kita makan akan dipecahkan menjadi molekul yang sederhana seperti karbohidrat, lemak, dan sebagainya. Kemudian molekul-molekul ini akan dihantar kepada mitokondria supaya semua nutrient ini dapat diproses menjadi lebih kompleks yang akan bergabung dengan oksigen dan seterusnya akan menghasilkan tenaga dalam bentul adenosina trifosfat (ATP).

 

Fungsi Mitokondria Menurun

Yang menjadi masalah sekarang adalah apabila meningkat usia kita, fungsi mitokondria akan menurun. Mitokondria akan kehilangan bentuk dan struktur, menjadi lebih keras dan menghasilkan tenaga yang kurang. Apabila tenaga berkurang, ini akan menjejaskan fungsi setiap organ dan boleh meningkatkan risiko penyakit lain.

Jadi, untuk meningkatkan fungsi mitokondria ini, kita perlu memberikan nutrisi yang baik untuk menyokong kesihatan mitokondria ini. Ini selaras dengan pandangan daripada Dr Norman Norawi. 


Beliau telah menjelaskan bahawa fungsi mitokondria ini sebagai tempat penjanaan tenaga. Apabila mitokondria menjadi lemah, maka semakin kurang tenaga yang dihasilkan dan akan menyebabkan badan kita mudah letih dan lesu. Jadi, untuk mengekalkan kesihatan mitokondria ini, kita perlu mengambil nutrisi yang boleh menyokong kesihatan mitokondria ini.

Beliau telah menyenaraikan 11 jenis nutrisi yang bagus untuk menyokong kesihatan mitokondria. Antara yang menarik perhatian Mia adalah Koenzim Q10 atau dikenali juga sebagai CoQ10 dan Resveratrol. Jom kita lihat satu-satu apa kaitan 2 nutrisi ini untuk meningkatkan kesihatan mitokondria kita.

 

CoQ10 dan Resveratrol menyokong kesihatan mitokondria

Sebenarnya CoQ10 ini boleh dihasilkan sendiri dalam badan kita. Akan tetapi, apabila kita meningkat usia kandungan CoQ10 ini akan berkurang. Berdasarkan kepada gambarajah dibawah, kadar CoQ10 dalam badan kita akan mula menurun sejak kita berusia 20 tahun.

Dan, yang paling ketara kadar CoQ10 menurun paling cepat berlaku pada organ jantung. Sebab tu sekarang ni makin ramai yang mempunyai masalah kegagalan jantung atau lemak jantung sekarang ni kan. Jadi, kita perlu mengambil CoQ10 dari sumber luar untuk menampung kesihatan mitokondria kita.

Mitokondria memerlukan nutrien CoQ10 sebagai pekerja dan bahan api untuk menghasilkan tenaga di dalam mitokondria. Jadi, sekiranya terdapat lebih banyak mitokondria dan CoQ10 ini di dalam sel kita, maka akan lebih banyak tenaga akan terhasil untuk kegunaan aktiviti seharian kita.

Manakala resveratrol juga sangat penting untuk menyokong kesihatan mitokondria kita. Menurut kajian, resveratrol dapat membantu menghalang radikal bebas daripada merosakkan mitokondria kita. Radikal bebas dari hasil tindak balas dalam badan kita dan dari luaran juga akan mengakibatkan fungsi mitokondria kita menurun.

Tindakan radikal bebas ini akan menghasilkan tekanan oksidatif. Dimana proses oksidatif ini akan menyebabkan banyak sel kita rosak dan memicu pelbagai penyakit. Jadi, resveratrol sangat diperlukan untuk menghalang tindakan radikal bebas ini terhadap mitokondria kita.

Oleh sebab itu, untuk meningkatkan fungsi mitokondria, kita sekurang-kurangnya memerlukan nutrisi CoQ10 dan resveratrol supaya ia boleh menghasilkan lebih banyak tenaga kepada badan kita. Tetapi melalui makanan belum tentu lagi dapat memenuhi keperluan CoQ10 dan resveratrol ini.

Jadi, mia ingin memperkenalkan suplemen yang dapat membantu kita untuk meningkatkan fungsi mitokondria ini. Dr Norman Norawi juga menyarankan kita supaya mengambil nutrisi ini daripada suplemen.

 

Suplemen untuk meningkatkan tenaga supaya tidak letih dan lesu sepanjang hari

Untuk mendapatkan nutrisi CoQ10 dan resveratrol dalam satu suplemen, CoQ-Trol Plus adalah jawapannya. Memang susah kalau nak cari suplemen yang menggabungkan kedua-dua nutrisi ini. Jadi, inilah keistimewaan CoQ-Trol Plus ini.


Berdasarkan jadual dibawah, didalam setiap kapsul CoQ-Trol Plus ini, ia mengandungi sebanyak 100mg CoQ10 (Coenzyme Q10), 2mg resveratrol dan 5.5mg campuran tocopherols. Ia sudah cukup untuk membantu menyokong kesihatan mitokondria kita supaya setiap organ kita berfungsi dengan baik dan badan kita tidak berasa letih dan lesu.

 

Testimoni CoQ-Trol Plus

Sebelum itu kita tengok dulu apa kata mereka yang telah mengambil suplemen CoQ10 ini.

Testimoni #1: Badan lebih segar bila ambil CoQ-Trol Plus dan ulang pembelian pada bulan seterusnya.

Testimoni CoQ-Trol Plus

Testimoni #2: Badan lebih bertenaga, tak lemau walaupun sangat sibuk dan aktif

Testimoni CoQ-Trol Plus

 

Testimoni #3: “Sejak makan Coq-Trol, hasil larian 4km tanpa henti, sebelum ni larian 2 km pon dan terpaksa slow down”

Testimoni CoQ-Trol Plus

 

Berdasarkan testimoni diatas menunjukkan apabila kita mengambil Coq-Trol Plus ini, badan kita makin bertenaga. Banyak aktiviti yang kita boleh buat. Ini kerana didalam Coq-Trol Plus ini mengandungi CoQ10 dan Resveratrol yang boleh menyokong kesihatan mitokondria kita dan seterusnya memberi tenaga kepada kita semua.

Suplemen ini bukan sahaja boleh membantu kita daripada mengelakkan rasa letih dan lesu badan, akan tetapi membantu menyokong kesihatan jantung kita. Jadi, dengan mengamalkan suplemen ini, kita lebih kurang risiko untuk mengalami masalah lemah jantung.

Sebelum ni pun Mia ada terangkan kelebihan Coq-Trol Plus ni. Banyak lagi sebenarnya manfaat Coq-Trol Plus ni. Boleh baca 5 Fungsi CoQ10 Shaklee untuk Meningkatkan Kesihatan Badan

 

Jom order sekarang!!!

Tak guna tunggu lagi, anda wajib dapatkan suplemen ini sekarang kerana ia sangat-sangat membantu anda untuk meningkatkan kesihatan badan anda. Jangan biarkan badan kita sentiasa letih dan lesu, kerana ia akan membuatkan kita kurang bersemangat dan memberi tekanan untuk kita. Akhirnya bila badan kita stress, lagi tinggi risiko untuk jatuh sakit.

Untuk dapatkan CoQ-Trol Plus ini, anda boleh terus membeli dengan klik ikon dibawah dan boleh membuat pembayaran menggunakan kad debit/kredit. Kemudian anda boleh menghubungi Mia supaya Mia boleh beri tunjuk ajar cara pemakanan yang betul.

Atau, anda boleh menghubungi Mia terus melalui whatsapp dengan klik ikon dibawah untuk membuat sebarang pertanyaan atau pembelian.

——————————————————————————-
Saya MiaZain
(ID Shaklee : 1081104)
adalah pengedar sah Shaklee anda

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :

✆ SMS | WhatsApp : 012 928 3726 [Mia]

Setiap pembelian di laman web ini, anda layak menerima :
☑️ Jadual pengambilan vitamin
☑️ Tips ekslusif
☑️ Konsultasi percuma berterusan
☑️ Layak dijemput ke group eksklusif di Whatsapp

FB : Salmiah Md Zain
COD | USM Pulau Pinang dan kawasan berdekatan
Penghantaran dibuat ke seluruh Malaysia
———————————————————————————

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge