Cara Elak Kanser Kembali Berulang Supaya Hidup Lebih Sihat Dan Cergas

Kepada penderita penyakit kanser, tentu mereka akan lebih berhati-hati kerana penyakit kanser boleh berulang. Walaupun peratusannya hanya sedikit, tetapi tetap ada risiko kanser kembali berulang. Jadi, penjagaan kesihatan sangat penting untuk elak kanser berulang.

Kanser kembali berulang menyerang badan kita kerana berkemungkinan masih terdapat lagi sel-sel kanser yang belum mati sepenuhnya. Jika terdapat sesuatu yang masuk dalam badan kita yang boleh mengaktifkan kembali sel kanser tersebut, ia berkemungkinan akan menyerang lagi sekali ditempat yang sama atau di tempat yang lain pula.

Elak kanser berulang

Cara Sel Kanser Membiak

Kebiasaannya pengidap kanser hanya boleh dikatakan sebagai bebas kanser setelah melepasi had lima tahun setelah dikesan kanser. Kebanyakkan kes serangan kanser berulang ini dicatatkan boleh berlaku dalam masa lima tahun pertama terutamanya pada tahun kedua dan ketiga setelah dikesan kanser.

 

Cara Elak Kanser Berulang Kembali

Seperti yang kita tahu terdapat banyak faktor yang boleh mengaktifkan kembali sel-sel kanser ini. Antaranya adalah gaya hidup tidak sihat seperti merokok, mengambil minuman keras, tekanan emosi atau stress berterusan. Dan faktor utama kanser berulang kembali adalah disebabkan oleh pemakanan tidak teratur dan seimbang

Jadi, untuk elak kanser berulang kembali, kita haruslah mengambil makanan yang sihat dan seimbang. Ini supaya sel-sel kanser yang masih terdapat dalam badan kita berada dalam keadaan tidak aktif.

Berikut adalah nasihat daripada bekas pesakit kanser untuk elak kanser berulang kembali. Beliau telah bebas daripada kanser sepenuhnya. Dan ini adalah kisah benar. Antara pesanannya adalah:

#1 Minum air yang direndam dengan lemon sebiji sehari

Minum air lemon panas boleh mencegah kanser. Jangan tambah gula. Air lemon panas lebih bermanfaat daripada air lemon sejuk.

#2 Minum air/jus belalai gajah

Daun belalai gajah mengandungi antioksidan yang tinggi untuk merencatkan sel-sel kanser dan mengekalkan sel-sel sihat dalam badan

#3 Makan brokoli dengan kerap

Menurut kajian, brokoli mengandungi unsur kimia yang bernama sulforaphane yang dipercayai boleh menahan kesan berlarutan akibat kanser dan dipercayai dapat menahan penyebaran kanser dalam tubuh

#4 Katakan TIDAK kepada daging merah

Sel kanser tumbuh dengan cepat pada persekitaran berasid, diet daging bersifat asid sangat tinggi. Daging mengandungi antibiotik ternak yang menumbuhkan hormon dan parasit berbahaya, terutama kepada pesakit kanser. Diet lebih baik adalah memakan ikan dan ayam kerana walaupun bersifat asidik tetapi tahap kandungan asid tidak setinggi daging merah

#5 Tidak mengambil langsung SEAFOOD

Kebanyakan makanan laut cengkerang seperti kerang, ketam dan kepah mengandungi banyak kimia dan toksik yang boleh menggalakkan pembiakan kanser

#6 Tidak mengambil makanan dalam tin

Elakkan diri dari mengambil makanan dalam tin kerana menggunakan bahan pengawet serta kandungan garam yang tinggi

#7 Tidak mengambil makanan yang dijeruk

Contohnya seperti telur masin, lobak/sawi asin, ikan masin dan yang sama jenis dengannya. Ini adalah kerana makanan yang dijeruk ini kandungan garamnya sangat tinggi.

#8 Mengamalkan suplemen tinggi antioksidan yang semulajadi dan berkesan

Pengambilan suplemen yang kaya dengan antioksidan sangat penting untuk memastikan radikal bebas, iaitu penyebabkan masalah kanser musnah didalam badan kita. Antara cadangan suplemen yang boleh diambil adalah:

  1. Vivix – Membantu merencatkan pertumbuhan sel kanser dan memelihara sel yang normal
  2. Vitamin A (Carotomax) – vitamin A yang mengawal perkembangan sel sihat selepas kemoterapi
  3. Vitamin C – Bertindak sebagai antioksida dan merangsang sistem imun
  4. Vitamin E – Bertindak sebagai antioksida yang mampu untuk merencatkan sel-sel kanser dan radikal bebas penyebab kepada kanser

 

Kesemua suplemen yang dicadangkan ni mengandungi antioksidan yang tinggi. Antioksidan membantu melawan radikal bebas yang menjadi penyebab kanser daripada terus merebak.

 

 

Cara dapatkan suplemen tinggi antioksidan untuk elak kanser berulang kembali

Tiada siapa yang mahukan masalah kanser ini berulang kan. Kita tak minta pon. Tapi inilah yang dinamakan sebagai ujian untuk kita lebih dekat padanya.

Jadi, tak salah untuk kita berikhtiar dengan suplemen yang dicadangkan ini supaya ianya boleh menjadi satu asbab kita bebas dari masalah kanser ini. Seperti yang dinasihatkan, pesakit kanser perlu mengambil suplemen yang tinggi antioksidannya supaya ia akan memusnahkan radikal bebas yang menjadi penyebab kepada terjadinya masalah kanser.

Sekiranya anda ingin beriktiar dengan suplemen yang dicadangkan, cepat-cepat hubungi Mia supaya kita dapat kawal sel-sel kanser ini daripada merebak ke tempat lain.

Boleh Whatsaapp Mia di 012-928 3726 untuk bertanyakan tentang suplemen atau saja-saja nak sembang tentang kanser anda. Atau terus je tekan ikon bergambar dibawah.

Jangan abaikan kesihatan anda. Kanser kembali berulang apabila kita tidak menjaga kesihatan badan kita. Cegah sebelum parah…

——————————————————————————-
Saya MiaZain
(ID Shaklee : 1081104)
adalah pengedar sah Shaklee anda

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :

✆ SMS | WhatsApp : 012 928 3726 [Mia]

Setiap pembelian di laman web ini, anda layak menerima :
☑️ Jadual pengambilan vitamin
☑️ Tips ekslusif
☑️ Konsultasi percuma berterusan
☑️ Layak dijemput ke group eksklusif di Whatsapp

FB : Salmiah Md Zain
COD | USM Pulau Pinang dan kawasan berdekatan
Penghantaran dibuat ke seluruh Malaysia

PENAFIAN | Kenyataan dihalaman ini tidak dinilai oleh badan FDA (Food And Drug Adminstration)
Ia tidak bertujuan untuk mendiagnos, menyembuh, merawat atau mencegah sebarang jenis penyakit

———————————————————————————

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge