Monday, May 29, 2017
Alhamdulillah, dah hari ketiga kita berpuasa. Semoga hari-hari mendatang kita lebih bertenaga untuk sempurnakan ibadah puasa kita disamping melakukan ibadah-ibadah lain. 

Bagi ibu menyusu memang terasa sangat keletihannya kalau berpuasa ni. Selalunya kalau hari-hari biasa kita boleh minum dan makan bila-bila waktu je. Tapi bila berpuasa kita dah tak boleh buat macam tu. 

Ibu menyusu memang akan cepat rasa lapar. Mana tak nya, setiap kali anak menyusu, dianggarkan sebanyak 500 kcal kalori akan hilang. Sebab tu ibu menyusu ni lebih mudah nak kurus. Ibu menyusu juga memang perlukan banyak air sebab kita mudah rasa haus terutama selepas menyusu. Bila air kurang dalam badan kita, kita mudah rasa letih dan lesu. Tambah-tambah pula mereka yang menyusu 2 anak sekali gus (tandem nursing). Memang perlukan banyak air untuk pastikan badan kita sentisa bertenaga dan dapat memastikan bekalan susu tidak merudum. 
Produk untuk bantu ibu menyusu puasa bertenaga

Memang terdapat rukhsah atau keringanan untuk ibu menyusu berpuasa. Sekiranya risaukan anak, maka ibu perlu qada' dan bayar fidyah. Tapi kalau risaukan kesihatan ibu terjejas, maka ibu hanya perlu qada' puasa sahaja. 

Tetapi selagi kita boleh berusaha untuk berpuasa, adalah lebih baik untuk kita meneruskan berpuasa. Ini pengalaman Mia berpuasa sewaktu menyusukan anak kedua Mia. Memang terasa sangat letih nya bila kita berpuasa dan menyusu. Tapi sekarang, masalah ini dah boleh diatasi setelah Mia konsisten ambil ESP (Energizing Soy Protein). Memang rasa sangat berbeza. 

Kalau nak dibandingkan dulu dan sekarang, kalau dulu cepat je rasa lapar dan haus. Bermula pukul 10 pagi tu dah rasa perut dah mula berkeroncong. Waktu sahur memang ambil nasi. Kita semua dah tahu kan, kalau nasi putih tu memang tinggi indeks glisemiknya. Ditambah pulak dengan lauk-lauk yang berlemak dan berminyak. 

Bila indeks glisemiknya tinggi, makanan akan lebih cepat dicerna, dan lebih cepat glukosa ditukarkan kepada tenaga. Jadi, kita akan lebih cepat rasa penat dan letih kerana tenaga dah dilepaskan dengan lebih awal. Bila dah masuk waktu tengah hari, dah takde glukosa dalam badan kita yang boleh ditukarkan kepada tenaga. 

Sebab tu, Mia pilih ESP ni semasa sahur. Sebelum sediakan makanan untuk bersahur tu, Mia akan bancuh dulu ESP ni. Dan terus minum sambil-sambil hidangkan makanan sahur tu. Lepas tu baru ambil nasi. Kadang-kadang kalau dah terlambat untuk bangun sahur, terjaga 5 minit sebelum imsak, memang Mia akan ambil ESP je. InsyaAllah akan boleh bertahan sehingga ke petang. 

Disebabkan indeks glisemiknya yang rendah, jadi ia akan ditukarkan kepada tenaga secara perlahan-lahan. Sebab tu sampai ke petang pon, Mia masih lagi rasa bertenaga seperti orang yang tak berpuasa.

Produk kedua yang ibu menyusu boleh ambil adalah Perfomance Drink (PD). PD ni adalah minuman yang mengandungi elektrolit yang mampu untuk memastikan badan kita sentiasa cukup keperluan bendalirnya. PD ni fungsinya sama macam air 100 plus tu, tapi bezanya ia tidak mengandungi karbonat (gas) dan berperisa oren. 

Sedap sangat rasanya. Mia pon ambil PD ni waktu bersahur. Memang terasa kelainannya. Bila dan ambil PD ni, memang tak terasa sangat kehausannya. Selalunya waktu buka puasa kita terasa sangat nak minum air ais kan, sebab terasa sangat haus. Kadang-kadang 3-4 gelas air dah kita minum sebaik sahaja masuk waktu berbuka. Tetapi sekarang, setelah mengambil PD, Mia dah takde terasa nak minum air banyak-banyak. Cukup sekadar yang perlu sahaja. Badan pon bertenaga sebab PD ni membantu badan kita daripada terdehidrasi. 

Dan Produk terakhir yang boleh diambil oleh ibu menyusu yang inginkan tenaga dibulan puasa ini adalah Mealshakes. Mealshake ini mengandungi 24 jenis vitamin dan mineral yang sangat diperlukan oleh badan. Ia dapat memberi tenaga berpanjangan kepada ibu menyusu untuk menyusukan anak mereka tanpa perlu membuka puasa. 

Ketiga-tiga ini terdapat didalam set Mighty 3 Germs. Memang inilah produk yang paling laris pada bulan puasa ini. 
Produk untuk bantu ibu menyusu puasa bertenaga

Produk untuk bantu ibu menyusu puasa bertenaga

Testimoni ibu menyusu tetap bertenaga walaupun berpuasa

Berikut adalah testimoni ibu menyusu yang mengambil set mighty 3 germs ini dan dapat menyusukan anak beliau tanpa perlu membuka puasanya. Walaupun beliau berkerja, beliau tetap bertenaga sepanjang hari, dan yang lagi best perahan susu tetap maintain 10-12 oz setiap hari.  

Produk untuk bantu ibu menyusu puasa bertenaga


Cara untuk dapatkan set ini

Jadi, dengan adanya set ini, dah takde alasan lagi untuk kita tidak berpuasa ketika kita menyusukan anak. Dah takde alasan lagi untuk kita rasa penat dan letih walaupun menyusu ketika berpuasa. Dan dah takde alasan lagi untuk kita rasa lapar walaupun menyusu anak ketika berpuasa. Semuanya dapat diatasi dengan set Mighty 3 Germs ni. Memang hot produk waktu bulan puasa ni. 

Untuk dapatkan set ini, boleh terus hubungi Mia melalui whatsapp ke 012-928 3726 atau terus je klik link ini www.wasap.my/60129283726

Jangan tangguh-tangguh lagi. Selain kita bertenaga sewaktu berpuasa, anak juga akan dapat susu yang berkhasiat, kerana apa yang kita makan, anak juga akan dapat rasainya melalui air susu yang diminum. Jadi, dapatkan sekarang dan rasai kelainannya. 

-------------------------------------------------------------------------------
Saya MiaZain
(ID Shaklee : 1081104)
adalah pengedar sah Shaklee anda

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, 
sila hubungi :

✆ SMS | WhatsApp : 012 928 3726 [Mia]

Setiap pembelian di laman web ini, anda layak menerima :
☑️ Jadual pengambilan vitamin
☑️ Tips ekslusif 
☑️ Konsultasi percuma berterusan 
☑️ Layak dijemput ke group eksklusif di Whatsapp

COD | USM Pulau Pinang dan kawasan berdekatan
Penghantaran ke seluruh Malaysia
---------------------------------------------------------------------------------

0 comments:

Post a Comment

Tinggalkan jejak anda di ruangan komen...