Monday, May 08, 2017
Di kesempatan yang ada ni, Mia nak share satu cerita kisah haid atau period yang tak teratur ni. Ada kenalan Mia ni dia mempunyai masalah sukar untuk hamil. Dia rancang untuk ambil asid folik untuk bantu dia hamil. Memang tak dinafikan, memang kalau kita merancang untuk hamil, sekurang-kurangnya kita perlu ambil asid folik 3 bulan sebelum hamil supaya badan kita cukup nutrisi untuk dibekalkan kepada pertumbuhan janin. 

Kawan Mia ni dah 3 tahun merancang, tapi masih belum ada rezeki. Kemudian Mia tanya lagi, biasalah Mia ni kan kepochi skit nak tahu lebih-lebih. Mia tanya tentang kitar periodnya. Dan ternyata sangkaan Mia benar, memang periodnya tak teratur. Period tak teratur ni adalah salah satu sebab kenapa kita sukar hamil. 

period tidak teratur

Periodnya hanya datang setiap 2 bulan sekali je. Secara normalnya, kitaran period kita adalah sebulan sekali. Bila period tak teratur, makin susah untuk kita nak jangka waktu subur kita. Jadi, potensi untuk hamil itu juga sangat rendah.

Sebelum Mia melanjutkan cerita period tak teratur ni, Mia nak jelaskan kat sini, memang kita semua tahu rezeki untuk hamil tu semuanya atas keizinan tuhan kita. Tapi tak salah untuk kita berikhtiar asalkan niat kita betul dan masih percaya bahawa ianya adalah ketentuan Yang Maha Pencipta.

Mengenali Tentang Period Yang Teratur

Kitaran period dianggap tidak teratur apabila seseorang itu mempunyai kitaran period yang kurang daripada 21 hari atau lebih lama dari 35 hari. Ia juga dianggap tidak teratur apabila period tidak hadir berbulan-bulan lamanya kecuali atas sebab-sebab tertentu, atau ia cuma hadir 2 kali sebulan.
period tak teratur

Suatu kitaran period yang normal akan berkitar antara 21-35 hari. Kitaran ini dikira bermula dari hari pertama period sehingga hari pertama period pada bulan seterusnya. Semak kitar period dalam jangka masa 3 bulan berturut-turut. Sekiranya kitaran period anda mempunyai bilangan yang sangat ketara dan tidak berada dalam lingkungan 21-35 hari, maka anda mengalami masalah period yang tidak teratur.

Bagaimana Masalah Period Tidak Teratur Menjadi Penyebab Sukar Hamil

Apabila pertama kali kita mengalami period, ia menandakan bahawa wanita itu mempunyai organ reproduktif seperti rahim, ovari (yang mengeluarkan hormon estrogen dan progesteron) serta laluan keluar (vagina) yang telus. Jadi, ia adalah satu keadaan yang normal bagi seorang wanita dan mempunyai potensi untuk hamil.

Kitaran period dipengaruhi oleh hormon kewanitaan, iaitu estrogen dan progesteron yang mengawal proses penyediaan lapisan endometrium (lapisan dalam uterus) untuk kehamilan. Jika kehamilan tidak berlaku, dinding ini akan runtuh dan dibuang sebagai haid atau period.

Jadi, masalah period tidak teratur ini boleh menyebabkan masalah kesukaran untuk hamil kerana terdapat gangguan dalam proses kematangan dan pengeluaran telur atau proses ovulasi. Jika tidak berlaku ovulasi untuk satu pusingan haid, bermakna tiada peluang untuk hamil pada pusingan berkenaan. Pada golongan ini, ovulasi hanya berlaku pada pusingan tertentu, malah ada kemungkinan ovulasi berlaku sangat jarang atau tidak terjadi langsung.

Selain itu, apabila masalah haid tidak teratur berlaku, kita juga susah untuk menentukan waktu subur kita. Mengetahui waktu subur ini boleh meningkatkan potensi untuk hamil. Jadi, sangat penting untuk kita mengetahui punca masalah period tidak teratur supaya kita boleh merawatnya dengan mudah. 


Rawatan untuk Period Tidak Teratur

Rawatan paling popular yang kebiasaannya dilakukan di klinik atau hospital adalah rawatan jangka pendek menggunakan hormon estrogen dan progesteron untuk mengembalikan kitar period. Bagi mereka yang lama tidak mengalami period, pil hormon progesteron boleh diambil untuk beberapa hari. Manakala pil hormon berkombinasi (mengandungi hormon estrogen dan progesteron) diambil oleh wanita yang periodnya tidak menentu dan mengalami pendarahan banyak. Pil ini bertindak seperti hormon, iaitu merangsang penebalan dan pematangan lapisan endometrium.

Kesan sampingan kaedah rawatan ini berbeza mengikut jenis rawatan yang diambil. Antara kesan sampingan sekiranya mengambil hormon kesuburan, ia boleh menyebabkan lebih satu telur dikeluarkan dan risiko mendapat kehamilan kembar (dua atau lebih) boleh berlaku. 

Pengambilan pil hormon biasanya menyebabkan rasa loya dan pening. Penghidap PCOS pula berdepan risiko mendapat ovarian hyperstimulation syndrome. Segera berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan fizikal termasuk tekanan darah, berat badan, ketinggian, kelenjar tiroid, dada dan abdomen.


Kaedah Rawatan Period Tak Teratur Secara Semualajadi

Untuk mengelakkan pengambilan ubat yang boleh memberi kesan sampingan yang negatif, kita juga boleh berikhtiar secara semulajadi untuk mengatasi masalah period tidak teratur ini. 

Untuk membetulkan kitaran period boleh berikhtiar dengan pengambilan Vivix secara konsisten.

Vivix ini adalah cecair yang dihasilkan dari sumber botani yang mengandungi kandungan Resveratrol yang sangat tinggi. Ia bertindak sebagai anti-oksidan yang kuat bagi melindungi sel-sel badan kita daripada rosak. 

Antara punca yang boleh merosakkan sel dalam badan kita adalah kerana terdapatnya radikal bebas yang masuk ke dalam badan kita akibat daripada pemakanan, alam sekitar yang tercemar, stress dan sebagainya. Vivix Shaklee juga sangat unik kerana mempunyai satu mekanisme yang mampu memperbaiki sel-sel yang abnormal, telah teroksida atau rosak.

Resveratrol juga dapat menstabilkan kandungan hormon dalam badan wanita. Ia juga dapat mengurangkan tekanan oksidasi dalam badan yang selalu menyumbang kepada masalah hormon. 

Resveratrol juga berfungsi untuk melindungi 'telur' daripada teroksida atau rosak. Jadi, peluang untuk telur yang sihat itu tadi membesar, matang dan seterusnya disenyawakan adalah lebih tinggi.

Jadi, Vivix sangat-sangat membantu dalam memperbaiki kitaran period yang tidak teratur seterusnya dapat meningkatkan kesuburan wanita dan lelaki dengan meningkatkan kualiti benih telur, memanjangkan jangka hayat telur dan secara tidak langsung juga, ia meningkatkan peluang persenyawaan. 


Pengalaman Pengguna yang Menggunakan Vivix untuk menstabilkan kitaran period

Testimoni #1:
"Hari tu saya tak period-period, tapi perut selalu sakit macam nak period, sampai berbulan-bulan. Tapi lepas ambil vivix, period jadi teratur"


period tak teratur

Testimoni #2:
"Macam saya dulu, period tak teratur. Selepas amalkan vivix, memang period datang tiap-tiap bulan. Macam tak percaya tapi memang itulah kenyataannya"
period tak teratur

Cara untuk dapatkan Vivix

Sekiranya anda mempunyai masalah period tidak teratur, dan berminat untuk berikhtiar dengan vivix, anda boleh membuat pembelian terus secara online untuk membeli sebotol vivix (Klik Sini). Harga sebotol Vivix adalah RM 503.50 sahaja. Pembayaran boleh dibuat dengan menggunakan Kad Debit atau Kad Kredit. Vivix akan dihantar terus kepada anda oleh pihak Shaklee.

Tetapi, Mia sangat galakkan anda untuk mengambil sekurang-kurangnya 2 botol sebagai permulaan untuk tempoh sebulan. Ini bagi mempercepatkan proses baikpulih sel-sel berlaku dengan cepat dan berkesan. 

Bukan itu sahaja, dengan pembelian 2 botol vivix terus, lebih banyak penjimatan yang anda akan dapat.

Kerana dengan membuat pembelian 2 botol Vivix, anda akan dapat:
1) FREE MEMBERSHIP SHAKLEE (BERNILAI RM68.90)
2) PEMBELIAN DENGAN HARGA AHLI (JIMAT 10-15% DARI HARGA ASAL)
3) FREE KOS POSTAGE (BERNILAI RM10.60)
4) CASH BACK BONUS (BERNILAI RM38)

Anda bakal jimat hampir RM200

period tak teratur

Untuk mendapatkan penjimatan untuk 2 botol vivix, boleh whatsapp Mia di 012-928 3726. Mia akan uruskan cara pembelian. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai Vivix atau ingin berkongsi cerita tentang kisah period anda, boleh juga whatsapp Mia di 012-928 3726. Mia akan berikan konsultansi secara percuma dan akan guide cara pengambilan vivix yang betul. Konsultansi berterusan akan diberikan secara eksklusif kepada pelanggan yang membuat pembelian daripada kami sahaja!!!

-------------------------------------------------------------------------------
Saya MiaZain
(ID Shaklee : 1081104)
adalah pengedar sah Shaklee anda

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, 
sila hubungi :

✆ SMS | WhatsApp : 012 928 3726 [Mia]

Setiap pembelian di laman web ini, anda layak menerima :
☑️ Jadual pengambilan vitamin
☑️ Tips ekslusif 
☑️ Konsultasi percuma berterusan 
☑️ Layak dijemput ke group eksklusif di Whatsapp

COD | USM Pulau Pinang dan kawasan berdekatan
Penghantaran ke seluruh Malaysia

---------------------------------------------------------------------------------

0 comments:

Post a Comment

Tinggalkan jejak anda di ruangan komen...