Tuesday, May 23, 2017
3
Assalamualaikum

Alhamdulillah, beberapa hari je lagi kita akan menjalani ibadah puasa. Bagi wanita hamil, tentu ada sikit cabaran untuk mereka berpuasa kan. Pada ibu hamil yang kena morning sickness masa awal-awal kehamilan tu mesti tak tahan nak berpuasa sebab asyik muntah dan pening jek. Ini boleh membahayakan kandungan sebab kita terdehidrasi kerana tak cukup cecair dalam badan. 

Kalau yang dah nak sampai waktu untuk bersalin tu, mesti rasa tak larat nak puasa. Mesti kita rasa risau bayi dalam kandungan tu sebab kita tak makan seharian. Kadang-kadang kita rasa menggigil satu badan sebab tak makan kan. 

Sebenarnya Islam agama yang memudahkan umatnya. Kebanyakan ulama berpendapat bahawa tidak perlu berpuasa sekiranya ianya boleh memudaratkan kesihatan ibu dan juga bayi dalam kandungan. Ada sesetengah ibu mengalami simptom kehamilan yang sangat teruk. Tapi bayi dalam kandungan pula perlukan zat dan nutrien daripada ibu. 

hukum ibu hamil berpuasa, wanita hamil berpuasa, hamil sambil berpuasa, risau anak dalam kandungan ketika berpuasa, tak larat nak berpuasa

Hukum Wanita Hamil untuk Berpuasa

Hukum wanita hamil berpuasa terbahagi kepada 2 iaitu:

Hukum 1:
Wanita hamil yang bimbang tentang kesihatan dan keselamatan dirinya ketika berpuasa. 
Untuk keadaan ini, ulama bersependapat mengatakan wanita ini hanya wajib menggantikan puasa yang ditinggalkannya tanpa perlu membayar fidyah kerana sekiranya berpuasa itu boleh memudaratkan dan membahayakan kesihatan diri wanita hamil tersebut. 

Hukum 2:
Wanita hamil yang sihat tetapi bimbang akan kesihatan dan keselamatan bayi dalam kandungan
Untuk keadaan ini, ulama bersependapat mengatakan bahawa wanita ini wajib menggantikan puasa yang ditinggalkannya dan wajib membayar fidyah.

"Fidyah puasa ialah amalan memberikan sedekah kepada fakir miskin dengan secupak beras bagi sehari berbuka puasa mengikut syarat-syaratnya"

Akan tetapi sekiranya ibu hamil masih boleh rasa larat nak puasa, boleh diteruskan berpuasa. Mia pun pernah merasa keadaan macam nie. Hamil sewaktu berpuasa. Masa bulan puasa tu tunggu due je baby nak keluar. Memang sangat mencabar, tapi gigihkan juga untuk berpuasa. Rasa rugi je kan kalau tak dapat berpuasa di bulan ramadhan. 

Ibu nie pun alami masalah yang sama jugak. Jom kita tengok perkongsian beliau dulu. Apa yang berlaku sebenarnya kepada beliau dan apa yang beliau lakukan untuk menyelesaikan masalah beliau.




Ternyata apa yang dilakukan oleh ibu ini adalah untuk kepentingan ibu dan anak dalam kandungan disamping untuk menunaikan kewajipan sebagai seorang umat islam untuk berpuasa dibulan ramadhan. Apa yang ibu ini telah lakukan adalah dengan mengambil beberapa suplemen yang dapat menambah tenaga beliau untuk berpuasa. 

Apa yang boleh membantu anda sebagai ibu hamil untuk kekal bertenaga di bulan puasa selain mengambil suplemen yang memang wajib diambil oleh ibu hamil?
Hukum wanita hamil berpuasa di bulan Ramadhan

1. ESP
  • Merupakan sumber protein yang berasal dari 100% Soy Protein Non-GMO
  • Membekalkan 9 Asid amino yang diperlukan oleh badan kita, tapi badan tidak dapat menghasilkannya.
  • Ia membantu mengekalkan tenaga yang berpanjangan
  • Ia membantu kita untuk melapik perut dan menahan lapar kerana ia membantuk menghasilkan mucosa sebagai pelindung kesan asid hidroklorik dalam perut.
  • Oleh itu ia dapat mengelakkan rasa kepedihan perut dan kepedihan ulu hati. Dan kerana ini juga ia sangat berkesan sekiranya diambil oleh orang yang ada Gastrik
  • Gabungan kalsium dan protein yang ada dalam ESP ini menjadikan ianya sesuai sebagai makanan tambahan untuk penghasilan utama susu ibu yang dapat kita berikan kepada si manja kita sepanjang kita berpuasa.
2. Performance Drink (PD)
  • Ia mempunyai rasa oren yang sangat menyegarkan.
  • PD ini adalah minuman isotonik yang sangat bagus, kerana ia tiada gula, bahan pengawet, karbonat (yang menjadikan minuman bergas) dan tiada perasa tiruan.
  • Rumusan Exclusive Opticarb membekalkan kita Karbohidrat bagi daya ketahanan dan Elektrolit bagi penghidratan semula. Semasa berpuasa, kita akan mudah terhidrasi kerana tidak mengambil air yang mencukupi
  • Ia membekalkan bendalir dan elektrolit yang penting untuk membantu mencegah penyahhidratan
  • Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga otot dan paras ari yang perlu bagi penghidratan yang wajar.
3. Meal Shakes
  • Ia mengandungi 24 jenis Multivitamin dan Mineral yang dapat membantu kita kekal bertenaga sepanjang tempoh kita berpuasa.
  • Ia kaya dengan serat larut yang memberikan kita rasa kenyang yang berpanjangan
Hukum wanita hamil berpuasa di bulan Ramadhan

Set Mighty 3 Gems ini bukan sahaja sesuai untuk ibu hamil dan menyusukan sahaja, tapi lebih dari itu. Jom tengok siapa lagi yang boleh mengambilnya.

Set Mighty 3 Gems sesuai untuk:
  1. Ibu Mengandung
  2. Ibu yang menyusukan anak
  3. Orang yang bekerja berat
  4. Kanak-kanak yang mula hendak berpuasa
  5. Warga tua
  6. Remaja/ Pelajar.
Ramai yang telah berpuas hati dengan set Mighty 3 Gems nie. Kita tengok apa yang berlaku pada mereka setelah mengamalkan set Mighty 3 Gems nie.


Testimoni #1: Anak dapat berpuasa penuh
"Salam GBS, saya nak kongsi pengalaman anak saya yang baru 6 tahun belajar puasa. Makan sahur dan bernuka macam biasa makan nasi dan lauk yang saya masak. Cuma saya beri makanan tambahan freshmilk + mealshakes + kurma (blended) ketika berbuka, Perfomance Drink (PD) + Mealshakes masa sahur.

Alhamdulillah dapat puasa penuh dan dia nampak cool je puasa, tak merengek cakap lapar atau dahaga. Sepanjang puasa semalam siap aktif menyakat adik dan main-main di halaman rumah. Bukannya tidur sepanjang hari. Syabas anakku! Semoga dapat teruskan piasa penuh tahun ini InsyaAllah"
~Cmz Mai~
Hukum wanita hamil berpuasa di bulan Ramadhan

Testimoni #2: Kenyang dan bertenaga sepanjang harai walaupun berkerja
"Tahun lepas saya menyusukan anak sepenuhnya, masa tu baby baru berumur setahun dan dah tentu permintaan susu banyak. Waktu sahur saya minum ESP + Performance Drink (PD) + Mealshakes + kurma + susu. Sedap kan. 

Tapi memang kenyang dan bertenaga sepanjang hari walaupun saya berkerja di luar. Alhamdulillah, 3 gems sangat membantu, susu perahan saya tetap maintain 10-12 oz lebih sehari"
~Nor Fahidayu Masran~

Hukum wanita hamil berpuasa di bulan Ramadhan

 Testimoni #3: Pedih perut hilang, puasa makin bertenaga
 "... Doktor sahkan perut saya ada tompok-tompok merah yang banyak. Macam melecet. Sekiranya dibiarkan boleh menjadi ulser. 

Tapi sekarang tidak lagi. Saya amalkan minum ESP + Mealshakes + Performance Drink (PD) setiap sahur dan sebelum tidur, Alhamdulillah, pedih perut semakin beransur hilang dan saya rasa puasa kali ini lebih bermakna. Saya rasa lebih bertenaga juga..."
~SufiahNoor Nordin~
Hukum wanita hamil berpuasa di bulan Ramadhan

Alhamdulillah, set ini telah membantu ramai orang diluar sana. Jadi, tak perlulah kita nak buka puasa disebabkan kita penat mengandung atau risaukan anak dalam kandungan. Kecuali memang betul-betul terdesak dan atas nasihat doktor. Nanti susah pulak nak ganti puasa kan.

Cara untuk dapatkan set vitamin bertenaga ketika berpuasa
Untuk dapatkan set ini, anda boleh klik pada icon di bawah. Pembayaran boleh dibuat dengan menggunakan kad debit atau kad kredit. Produk akan dihantar terus ke rumah anda. Harga satu set ini adalah RM 389.56 sahaja. 


Tetapi, sekiranya anda ingin mendapatkan set ini dengan harga yang lebih murah, anda boleh menghubungi Mia terus di whatsapp 012-928 3726, atau terus klik pada link ini www.wasap.my/60129283726. Tentunya penjimatan yang lebih berganda selepas mendaftar sebagai ahli. 

Cepat dapatkan set Mighty 3 Gems ini sebelum masuk bulan puasa nie. Supaya kita lebih sihat, kekal cergas, bertenaga walaupun hamil atau menyusukan anak. Hubungi/SMS/Whatsapp/Telegram Mia di 012-9283 726 untuk mendapatkan set ini dengan segera 

-------------------------------------------------------------------------------
Saya MiaZain
(ID Shaklee : 1081104)
adalah pengedar sah Shaklee anda

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, 
sila hubungi :

✆ SMS | WhatsApp : 012 928 3726 [Mia]

Setiap pembelian di laman web ini, anda layak menerima :
☑️ Jadual pengambilan vitamin
☑️ Tips ekslusif 
☑️ Konsultasi percuma berterusan 
☑️ Layak dijemput ke group eksklusif di Whatsapp

COD | USM Pulau Pinang dan kawasan berdekatan
Penghantaran ke seluruh Malaysia
---------------------------------------------------------------------------------

3 comments:

  1. Assalam mia,
    tu laaaaaaaaaaaa
    sha dolu peknen dekat 2minggu tau tak posa
    pedih ulu hati tahap kronik
    tapi xkena gastrik lagi laaaaa

    ReplyDelete
  2. 2 tahun lepas berpuasa waktu pregnent. Lopong 7 hari,
    Janji Kita

    ReplyDelete

Tinggalkan jejak anda di ruangan komen...