Monday, May 15, 2017
1
Assalamualaikum, 

Baru-baru ni Mia berkesempatan untuk bertanya khabar kawan Mia yang dah masuk trimester kedua hamil. Memang kandungannya tidak mempunyai masalah lain kecuali GDM (Gestational Diabetes Melitus) atau dengan kata lainnya mengalami masalah kencing manis ketika hamil. 

Sekarang ni memang ramai betul ibu-ibu hamil yang mempunyai masalah ini. Ada yang berpendapat bahawa ia disebabkan oleh perubahan hormon sewaktu kita hamil dan tidak sama sekali mempunyai kaitan tentang kerintangan insulin. 

atasi kencing manis ketika hamil

Sekiranya ia disebabkan oleh perubahan hormon, semua ibu hamil akan mengalami perubahan hormon. akan tetapi hanya sebilangan sahaja yang mengalami masalah kencing manis ini. Jadi, secara tak langsung, masalah kerintangan insulin tetap boleh menjadi penyebab kepada masalah kencing manis ketika hamil ini. 

Disebabkan masalah kencing manis ketika hamil ini boleh memberi komplikasi yang teruk untuk ibu dan anak, jadi, sangat perlu untuk kita mengawal kencing manis ini. Tapi bagaimana?

Sebelum menjawab persoalan tersebut, Mia nak share dulu pengalaman seorang ibu hamil yang berjaya mengawal kadar gula dalam darahnya. 


atasi kencing manis ketika hamil

**********************************************
Saya mula kesan GDM dalam 18 minggu lepas buat MGTT, ujian minum air gula..

Yang paling ketara sekali masa tu kerap sangat hypo… Gula memang turun dan naik dengan sangat ketara… Bila lambat makan.. cepat hypo.. Bacaan gula 3.. Pastu bila makan lebih sikit gula naik jadi 6-7+…

Pening juga dibuatnya…

Masa tu kebetulan start makan Omegaguard.. Tak fikir sebab GDM pun tapi untuk perkembangan bayi..

Lepas beberapa minggu makan Omega memang perasan perbezaan ketara..

Satu.. sangat kurang hypo.. Bangun pagi tidak kelaparan.. Gula dalam 4-5 macam tu..

Lepas makan pun gula tak naik tinggi.. Biasanya lepas makan pun range dia 5-6 gitu…Makan secara sederhana.. Tidaklah sikit sangat…

Yang paling ketara ialah.. Masa Omegaguard habis.. Masa tu duk bertangguh.. Malas nak beli cepat-cepat…

Tapi bila tak makan… Omega.. Gula terus jadi haywire semula..

Kerap hypo.. Almost setiap pagi.. Cepat lapar.. Pastu jadi nak makan banyak.. Gula pun mula naik.. 7-8

Masa tu baru betul-betul realise yang Omega memang really helps in controlling appetite and also control the blood sugar.. So cepat-cepat beli dan start makan balik 3 biji sehari hinggalah bersalin..

Satu lagi yang ketara ialah.. Memang tak banyak fat deposition during this pregnancy.. Perut nampak kecil.. Tapi bila scan baby size memang good and follow as expected.. Baby lahir 3.2kg alhamdulillah.. maknanya babyi tidak obese sepertimana jika blood sugar not well controlled. Alhamdulillah.. sebab tu yang jadi jatuh hati sangat dengan Omegaguard ni.. Sampai sekarang

Kisah hamil dengan GDM, Safiya.

Untuk manfaat orang lain


Untuk pengetahuan, saya ambil Full set (nanti ingat makan Omega je)

~Pn Safiya~

**********************************************

Berdasarkan daripada testimoni ini, jelas menunjukkan bahawa omega guard memainkan peranan penting untuk membantu ibu hamil yang mempunyai masalah kencing manis. Tetapi bagaimana omega guard ini dapat membantu mereka?

Kelebihan Omega Guard kepada ibu GDM
1. Kandungan Omega-3 di dalam Omega Guard dapat mengawal selera makan
-Kandungan leptin yang terdapat dalam omega-3 dapat membantu mengawal selera makan dengan memberi isyarat kepada otak bahawa perut kita sudah kenyang. Jadi, proses ini akan membuatkan kita akan berhenti untuk mengunyah atau makan

2. Kandungan Omega-3 dalam Omega Guard meningkatkan sensitiviti sel terhadap insulin
-Seperti yang kita tahu, masalah kencing manis ini berlaku akibat daripada sel dalam badan kita sudah tidak bertindak balas lagi dengan insulin untuk mengawal gula. Jadi, Omega-3 mengubah komposisi pada membran sel dan menjadikannya lebih sensitif kepada tindakan hormon insulin. Ini akan menjadikan paras gula dalam darah akan berkurang apabila badan sudah boleh bertindakbalas dengan insulin sepenuhnya.

3. Kandungan Omega-3 dalam Omega Guard dapat mengurangkan risiko bayi mewarisi masalah kencing manis
-Para saintis British membuat kajian hubungan antara omega-3 dan wanita yang menghidap kencing manis semasa mengandung. Penemuan kajian mereka ialah ibu GDM yang mengambil minyak ikan sebagai makanan tambahan akan mengurangkan risiko bayi mendapat masalah berkaitan insulin kelak. Menurut penemuan mereka, DHA dalam ibu yang menghidap GDM kurang berbanding ibu yang tiada masalah kesihatan. Kekurangan DHA ini diwarisi oleh bayinya dan boleh mengganggu pengawalan gula apabila bayi sudah besar.

atasi kencing manis ketika hamil

Selain itu, vitamin-vitamin ibu hamil yang lain juga dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah. Berikut adalah senarai vitamin ibu hamil yang perlu diambil untuk menurunkan kadar gula dalam darah ibu yang mengalami masalah GDM. 

Vitamin untuk ibu hamil yang mengalami masalah kencing manis ketika hamil

Selain Omega Guard, terdapat 5 lagi vitamin lain yang penting untuk ibu hamil untuk mengawal kadar gula dalam darah mereka. Dan setiap vitamin-vitamin ini mempunyai fungsi yang tersendiri dan berbeza dengan setiap satunya. Dan vitamin-vitamin ini juga bukan sahaja dapat mengawal kadar gula dalam darah kita, tetapi ia juga sangat bagus untuk perkembangan bayi dalam kandungan kita. 

1. VITA-LEA

  • Mengandungi chromium untuk mengekalkan tahap normal glukosa dalam darah dengan meningkatkan penggunaan insulin oleh badan. 
  • Membekalkan zinc yg mampu membantu penghasilan lebih banyak insulin. 
  • Juga mengandungi 19 multivitamin dan multimineral yg sgt baik utk ibu dan perkembangan bayi.


2. B-COMPLEX

  • Menukarkan glukosa berlebihan di dalam darah kepada tenaga. 
  • Menyokong dalam proses metabolisma gula dan pembebasan tenaga kepada sel badan. 
  • Juga membekalkan 8 jenis vitamin B termasuk asid folik yg penting utk perkembangan saraf bayi. 


3. VITAMIN C

  • Memperbaiki toleransi glukosa di dalam darah serta kadar vitamin C yang tinggi akan merendahkan kadar sorbitol yang merupakan sejenis glukosa berbahaya jika terkumpul dengan banyak di dalam darah


4. OSTEMATRIX

  • Membekalkan Magnesium untuk meningkatkan kadar rembesan insulin serta mengurangkan rintangan insulin. 
  • Ostematrix juga mengandungi 100% keperluan harian kalsium dan boleh digunakan untuk menggantikan susu yang anda ambil sepanjang kehamilan yang sangat tinggi gula.


5. ESP

  • Sumber makanan dengan kadar indeks glisemik yang rendah, sesuai untuk pesakit diabetes kerana ia akan memecahkan makanan lebih perlahan dan mengawal peningkatan kadar gula di dalam darah.

Jadi, ibu-ibu tak perlu risau sekiranya ada masalah GDM ini, insyaAllah dengan pengambilan vitamin yang sesuai, ia dapat menstabilkan kandungan gula dalam darah kita. Bukan itu sahaja, banyak lagi manfaat lain apabila mengambil satu set vitamin ini. Ini adalah apa yang Mia telah rasa perbezaan setelah mengambil vitamin ibu hamil ini, antaranya adalah: 
  1. tiada masalah kejang kaki (cramp)
  2. tiada masalah anemia
  3. tiada masalah kencing manis ketika hamil
  4. badan sentiasa bertenaga
  5. berat badan ketika hamil terkawal
  6. badan makin sihat dan kulit makin cantik dan berseri

Dan, apa yang lagi best tentang set vitamin ini adalah, ia:
  • tahan berbulan-bulan
  • boleh dimakan semua oleh golongan dan boleh berkongsi seisi keluarga
  • harga yang sangat berbaloi
  • vitamin semulajadi (bukan sintetik)
  • tidak memberi sebarang kesan sampingan negatif
  • juga sesuai dijadikan set berpantang
  • terbukti selamat dan berkesan
Kebanyakkan ibu yang mengalami masalah GDM ini risau mereka tidak boleh bersalin secara normal. Walaupun mereka mempunyai potensi untuk bersalin secara normal, akan tetapi mereka mempunyai lebih tinggi potensi untuk bersalin secara pembedahan. Selain itu, bayi yang lahir juga mempunyai potensi untuk mengalami masalah insulin sekiranya kita tidak dapat mengawal masalah kencing manis ini.

Jadi, sangat penting untuk ibu-ibu hamil mengawal bacaan kencing manis mereka. Banyak lagi komplikasi lain yang boleh berlaku kepada ibu dan bayi dalam kandungan sekiranya kita tidak mengawal masalah kencing manis ini. 

Baca Lagi Disini >> Kencing Manis Ketika Hamil: Punca dan Kesannya

Sekiranya anda mengalami masalah kencing manis ketika hamil ini, boleh lah berikhtiar dengan set vitamin ini. Telah ramai yang mengambil set vitamin ini dan mereka dapat mengawal masalah kencing manis mereka. Sangat bahaya sekiranya kita tidak mengawal bacaan gula dalam darah kita, kerana ia memberi masalah kepada kita dan bayi dalam kandungan. 


Cara untuk dapatkan Vitamin Ibu Hamil yang Mempunyai Masalah Kencing Manis

Untuk mendapatkan vitamin set ibu hamil ni, boleh terus klik icon dibawah untuk membuat pembelian. Pembayaran boleh dibuat dengan menggunakan kad debit atau kad kredit. Produk akan dihantar terus kerumah anda. 
Ataupun sekiranya anda ingin membeli dengan harga yang lebih rendah, boleh terus hubungi Mia. Anda boleh mendapat penjimatan 15% ke 20% sekiranya mendaftar ahli. Untuk menghubungi Mia, boleh terus whatsapp di 012-928 3726 atau boleh terus klik icon dibawah untuk terus whatsapp Mia.

 
Inilah pelaburan yang terbaik yang kita boleh lakukan untuk selamatkan diri sendiri dan anak dalam kandungan supaya tidak mengalami masalah kencing manis jenis kedua selepas bayi lahir. Sekiranya anda mempunyai bajet yang terhad, tidak perlu untuk mengambilnya kesemua sekali secara serentak. Ini kerana setiap botol vitamin tersebut boleh bertahan 1-3 bulan. Jadi, setiap bulan boleh dapatkan vitamin yang berlainan. 

Jangan biarkan masalah kencing manis ini memberi kesan kesihatan pada masa jangka panjang kepada anda dan anak anda. Jadi, kawal lah sekarang. 
-------------------------------------------------------------------------------

Saya MiaZain
(ID Shaklee : 1081104)
adalah pengedar sah Shaklee anda

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, 
sila hubungi :

✆ SMS | WhatsApp : 012 928 3726 [Mia]

Setiap pembelian di laman web ini, anda layak menerima :
☑️ Jadual pengambilan vitamin
☑️ Tips ekslusif 
☑️ Konsultasi percuma berterusan 
☑️ Layak dijemput ke group eksklusif di Whatsapp atau Facebook

COD | USM Pulau Pinang dan kawasan berdekatan
PENGHANTARAN | ke seluruh Malaysia

---------------------------------------------------------------------------------

1 comments:

Tinggalkan jejak anda di ruangan komen...