Saturday, April 29, 2017
Sewaktu kali pertama hamil, kitalah orang yang paling gembira mengetahuinya, dan tak sabar-sabar nak buat surprise pada suami. Betul kan?

Makanan Sihat Yang Wajib Diambil Ketika Hamil

Sewaktu hamil banyak perkara yang kita perlu ambil berat, contohnya pemakanan, pergerakan janin, dan sebagainya. Tetapi ramai ibu yang hamil mengabaikan cara pemakanan yang sihat untuk menjamin anak dalam kandungan sihat. Pemakanan yang baik adalah penting bagi menjamin tumbesaran janin. 

Antara makanan yang sihat yang boleh diambil ketika hamil adalah:

1. SAYUR HIJAU
Sayuran dengan warna hijau pada faktanya banyak mengandungi serat, nutrisi dan vitamin (A, C, K). Sayuran ini juga mengandungi folat yang mempunyai peranan penting bagi kesihatan ibu dan janin dalam kandungan. Pengambilan sayur yang kerap juga dapat membantu meningkatkan sistem imun badan dan kekuatan tulang yang diperlukan oleh bayi dalam kandungan 

2. KEKACANG 
Kekacang sangat baik untuk diamalkan kerana mengandungi banyak kandungan mineral yang penting seperti magnesium, selenium, kalsium dan kalium. Ia juga bagus untuk mengelakkan ibu hamil daripada kekejangan anggota badan. 

3. KURMA DAN MADUKurma adalah makanan berasaskan sunnah. Ia sangat kaya dengan zat dan vitamin yang tinggi dan memberikan tenaga yang optimum kepada ibu hamil. Ia melancarkan perjalanan darah dan bagus untuk kebaikkan tumbesaran minda bayi

4. LOBAK MERAH Lobak merah sangat kaya dengan vitamin A yang mana ianya sangat bagus untuk pertumbuhan perkembangan mata, tulang dan gigi yang sihat kepada bayi. Ia boleh dimakan mentah dan juga sangat lazat untuk dijadikan jus atau sup. 

5. TELURTidak diragukan lagi bahawa telur mengandung protein yang tinggi dan ini sangat baik untuk pertumbuhan sel janin, kerana sel janin memerlukan protein. Selain itu ibu hamil juga memerlukan protein yang tinggi. Selain protein, dalam sebiji telur juga mengandungi lebih dari 12 vitamin, mineral dan kolin. Kolin berperan penting mendorong pertumbuhan janin dan kesihatan otak.

6. IKAN SALMON


Ikan salmon sangat kaya dengan kandungan protein. Kandungan protein didalam ikan adalah lebih bagus diambil berbanding protein dari daging atau tumbuhan. Ia juga mempunyai sumber omega-3 yang tinggi. Omega-3 adalah asid lemak penting yang diperlukan untuk pertumbuhan sel otak dan kecerdasan bayi. 

7. DAGING TANPA LEMAK


Daging merupakan sumber protein yang tinggi, namun sebaiknya para ibu hamil harus memilih daging tanpa lemak. Pilih juga daging yang merah segar dan tidak dibekukan.
Jadi, ibu hamil mestilah mengambil makanan yang sihat bagi menjamin kesihatan janin dan diri sendiri. Akan tetapi mampukah kita untuk mengambil makanan yang seimbang sewaktu hamil? Adakah kita pasti bahawa zat makanan yang diambil cukup untuk tumbesaran anak kita?

Semestinya tidak cukup kan. Kerana kebanyakkan makanan sekarang dah kurang nutrisis dan mengandungi banyak racun serangga, penggunaan baja kimia dan sebagainya. Selain itu, pada masa kini juga, dizaman yang serba maju ini, kita lebih cenderung untuk mengambil makanan segera dan makanan yang disejuk bekukan. Makanan-makanan ini kebanyakkannya telah hilang zat nutrisinya. 

Kalau pergi buat check up di klinik juga, ibu hamil akan dibekalkan vitamin untuk keperluan si ibu dan anak kan. Tetapi, sebagai ibu yang bijak, tentu kita mahukan yang terbaik untuk anak kan. Kebanyakkan vitamin yang ada sekarang banyak yang bersifat sintetik. Dimana kita semua tahu vitamin sintetik memberi kesan sampingan kepada buah pinggang kita.

Jadi, sebagai langkah bijak, pilihlah vitamin semulajadi, di mana ia lebih selamat dan terbukti berkesan. Dah ramai yang mengambil Vitamin Shaklee ketika hamil. Rata-rata yang mengambilnya tidak mempunyai masalah anemia, bacaan Hb ok, kenaikan berat badan terkawal, rasa lebih bertenaga, tidak mengalami masalah cramp kaki, dan tidak mempunyai masalah kencing manis ketika hamil. 

Jadi, apa kata kita cuba set ibu hamil dalam vitamin SHAKLEE. Vitamin-vitamin ini bukan sahaja  semulajadi, tetapi sangat berkesan kepada semua dan senang untuk diambil.

Jom kita tengok set vitamin ibu hamil ni.Sebarang pertanyaan mengenai set vitamin ibu hamil ini, boleh terus whatsapp ke 012-9283726.

Harga yang terbaik menanti anda.

-------------------------------------------------------------------------------

Saya MiaZain
(ID Shaklee : 1081104)
adalah pengedar sah Shaklee anda

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, 
sila hubungi :

✆ SMS | WhatsApp : 012 928 3726 [Mia]

Setiap pembelian di laman web ini, anda layak menerima :
☑️ Jadual pengambilan vitamin
☑️ Tips ekslusif 
☑️ Konsultasi percuma berterusan 
☑️ Layak dijemput ke group eksklusif di Whatsapp


COD | USM Pulau Pinang dan kawasan berdekatan
Penghantaran ke seluruh Malaysia

---------------------------------------------------------------------------------

0 comments:

Post a Comment

Tinggalkan jejak anda di ruangan komen...