Sunday, April 30, 2017
Minggu lepas ada seorang akak ni whatsapp Mia bertanyakan tentang suplemen yang sesuai untuk merawat kulitnya yang kusam. Akak ni dah masuk usia 40 an. Dalam usia sebegini, kulit muka memang mudah kusam. Lebih-lebih lagi bila dia pergi dan hantar balik anaknya kesekolah. 

Walaupun pergi dengan menaiki kereta, tetapi bahang cahaya matahari tu tetap terasa pada muka dan menjadi punca pada kulit kusam. Sekiranya tidak dijaga dengan elok, akan menyebabkan masalah lain pula contohnya kulit berkedut dan berjeragat. 

Cara Elak Kulit Kusam Kesan Dari Terdedah Cahaya Matahari Setiap Hari

Pada usia sebegini, kandungan kolagen dalam kulit kita dah berkurang. Jadi memang senang untuk kult kita kehilangan air. Apabila kulit menjadi kering, makin senang kulit menjadi kusam. Panas matahari menjadi satu punca kulit menjadi cepat kusam dan cepat nampak tua. 

Sinaran matahari sekitar jam10 pagi ke atas hingga jam 4 petang sangat tidak elok untuk kesihatan kulit. Ia mampu membuatkan kulit kita menjadi makin kusam dan sel kulit pun boleh cepat mati.

Sebagai langkah berjaga jaga, sebelum keluar rumah memang wajib untuk memakai pelindung matahari (UV lotion atau suncreen) yang mengandungi kandungan SPF yang tinggi.

Kepentingan SPF

SPF boleh dikatakan sebagai ukuran perlindungan. Walau bagaimanapun, ia mempunyai kaitan dengan jangka masa seberapa lama kita boleh berada bawah sinar matahari sebelum kita mengalami sunburn.

Contohnya SPF 30 akan membolehkan anda berada di bawah cahaya matahari 30 kali lebih lama,berbanding tanpa penggunaan sunblock. Sekiranya anda boleh duduk di bawah cahaya matahari tanpa terbakar kulit selama 10 minit, penggunaan produk yang mempunyai SPF 30 membolehkan anda boleh berada di bawah cahaya matahari selama 30 x 10 minit, iaitu bersamaan 300 minit atau 5 jam.

Walaubagaimanapun, ia hanya anggaran sahaja. Sebagai contoh, SPF dikira menggunakan ketebalan 2mg/cm padu sedangkan kajian mendapati bahawa pengguna sunblock hanya meletakkan 0.5 sehingga 1.3 mg/cm padu sahaja pada kulit mereka.

Jadi ,secara praktikalnya, produk sunblock mungkin perlu disapu lebih kerap untuk mendapatkan hasil seperti yang telah dikaji.

Apa itu UVA dan UVB

Sinar matahari yang berbahaya bagi kulit mahupun mata ialah UVA dan UVB yang tidak kelihatan pada pandangan mata. Kedua-duanya memiliki panjang gelombang diatas 400 nanometer.
Cara Elak Kulit Kusam Kesan Dari Terdedah Cahaya Matahari Setiap Hari

UVB menyebabkan kerosakan pertama pada permukaan kulit atau epidermis. Panjang gelombangnya lebih pendek dari UVA. Walau bagaimanapun, sinar UVA akan meresap ke bahagian kulit yang lebih dalam dan boleh merosakkan serat kulit dan keanjalannya. Ia menyebabkan kesan jangka panjang seperti penuaan pra matang dan kedutan.

Kesan UV Ke Atas Kulit

Pendedahan kepada cahaya UV adalah faktor persekitaran yang paling penting yang boleh menyebabkan kanser kulit dan bibir. Kanser melanoma adalah jenis kanser yang sangat merbahaya.

Selain daripada itu, cahaya UV ini juga akan menyebabkan penuaan pra matang iaitu proses penuaan yang berlaku lebih cepat daripada sepatutnya. Malah ia juga boleh membawa kepada masalah mata yang dikenali sebagai katarak.

Cara Elak Kulit Kusam Kesan Dari Terdedah Cahaya Matahari Setiap Hari

Jadi, untuk mengelakkan masalah kulit kusam ini, kita boleh elakkannya dari luar dan dalam. Untuk penjagaan di bahagian luar, Mia perkenalkan Ultimate Protection Whitening Lotion ini. 

Ia adalah rumusan ringan, tidak melekit dan kaya dengan pati botani seperti Mulberi untuk mencegah kerosakan kulit akibat pendedahan kepada sinaran matahari. Kandungan Mountain Arnica yang terdapat didalam lotion ini juga dapat melegakan keradangan kulit dan mengukuhkan ketahanan kulit terhadap elemen negatif persekitaran. dan yang bestnya ia mengandungi SPF15. 

Ultimate Protection Whitening Lotion berfungsi sebagai:

  1. Membantu Mengelakkan kerosakan dari matahari
  2. Mengurangkan keradangan kerana terdedah sinaran terik matahari
  3. Memberi Perlindungan pada kulit disamping bertindak sebagai pelembap pelbagai fungsi
  4. Perlindungan kulit terhadap pencemaran alam sekitar.
Selain itu, untuk mengelakkan kulit kusam dari dalam juga, kita boleh mengamalkan Vivix sebagai antioksidan semulajadi yang dapat membantu memperbaharui sel kulit yang telah rosak. Selain itu ia juga memberi tenaga kepada sel kulit kita supaya ia kekal sihat. 

Cara Elak Kulit Kusam Kesan Dari Terdedah Cahaya Matahari Setiap HariApa kata mereka yang telah mencubanya?


Testimoni #1:
Cara Elak Kulit Kusam Kesan Dari Terdedah Cahaya Matahari Setiap Hari

Testimoni #2: 
Cara Elak Kulit Kusam Kesan Dari Terdedah Cahaya Matahari Setiap Hari

Testimoni #3:
Cara Elak Kulit Kusam Kesan Dari Terdedah Cahaya Matahari Setiap Hari
Bagaimana cara untuk dapatkan produk ini?
Boleh hubungi Mia secara whatsapp di 012-928 3726 atau terus klik diSINI.

-------------------------------------------------------------------------------
Saya MiaZain
(ID Shaklee : 1081104)
adalah pengedar sah Shaklee anda

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, 
sila hubungi :

✆ SMS | WhatsApp : 012 928 3726 [Mia]

Setiap pembelian di laman web ini, anda layak menerima :
☑️ Jadual pengambilan vitamin
☑️ Tips ekslusif 
☑️ Konsultasi percuma berterusan 
☑️ Layak dijemput ke group eksklusif di Whatsapp

COD | USM Pulau Pinang dan kawasan berdekatan
Penghantaran ke seluruh Malaysia

---------------------------------------------------------------------------------

0 comments:

Post a Comment

Tinggalkan jejak anda di ruangan komen...