Monday, April 24, 2017
2
Sekarang ni asyik terasa penat je kan. Ditambah pulak dengan keadaan cuaca yang tidak menentu, buatkan kita tak bertenaga dan tak bersemangat je kan. Jadi, hari ni Mia nak kongsikan tips yang boleh digunapakai supaya kita bertenaga sepanjang hari dan boleh sapkan semua kerja kita pada hari tersebut juga. 

5 Tips Kekal Bertenaga Sepanjang Hari Supaya Hidup lebih Produktif


5 Tips Kekal Bertenaga Sepanjang Hari Supaya Hidup lebih Produktif

Tips #1: Cukupkan pengambilan air setiap hari
Seperti yang kita semua tahu, badan kita perlukan jumlah air yang mencukupi tak kiralah kita amalkan makanan tambahan, ambil ubat-ubatan ataupun tak. Keperluan air sangat penting untuk mengelakkan kita dehidrasi. Bila kita kurang air, akan buatkan sel dalam badan kita menjadi lemah dah tak bertenaga.

Pastikan anda mengambil 8 gelas air sehari atau 2-3 liter sehari mengikut keperluan harian kita. Sekiranya aktiviti harian kita membuatkan kita lebih banyak berpeluh, tambahkan jumlah air yang diambil untuk mengganti bendalir badan yang hilang.

Tips #2: Makan sarapan yang berkhasiat
Sarapan sangat penting untuk menjadikan kita seorang yang bertenaga pada hari tersebut. Setelah kita berehat bangun dari tidur, ambillah sarapan yang ringan, berkhasiat dan boleh memberikan tenaga yang berpanjangan seperti bijirin, roti bijirin, susu dan sebagainya. Ini akan membuatkan kita lebih bertenaga dan dapat memulakan hari dengan lebih semangat.

Tidak mengambil sarapan adalah satu langkah yang tidak bijak kerana pada waktu makan tengah hari, kita lebih cenderung untuk makan dalam kuantiti yang banyak kerana terasa sangat lapar. Ini akan membebankan badan kita sendiri. Ia hanya akan membuatkan kita menjadi lagi lemah, mengantuk dan tidak bersemangat.

Tips #3: Lakukan senaman ringan
Untuk melakukan senaman ringan, tak semestinya kita perlu keluar berjongging di taman kan. Boleh juga melakukan senaman dirumah bagi mereka yang sibuk untuk menyiapkan diri ke tempat kerja. Samada boleh naik turun tangga, membuat aktiviti dirumah ataupun boleh membuat senaman jalan kaki dari tempat parking ke pejabat. Mudah kan

Tak perlu pun untuk buat senaman tiap-tiap hari, cukup sekiranya kita boleh buat 3-4 kali seminggu. tapi kalau ada masa untuk buat setiap hari pun lagi bagus kan. Apabila bersenam, kita akan mengeluarkan peluh dan badan akan bertambah cergas apabila peluh dapat dikeluarkan.

Tips #4: Waktu tidur yang cukup
Dapatkan waktu tidur yang mencukupi sekurang-kurangnya 6-8 jam setiap hari. Sekiranya perlu bangun pada awal pagi, pastikan anda tidur awal iaitu pada sebelum pukul 9-10 malam. 


Ini supaya kita mendapat rehat yang cukup dan apabila bangun nanti, kita rasa lebih bertenaga. Tidur yang tidak cukup akan buatkan kira rasa lemah dan tidak bertenaga. Perasaan ini akan boleh menjejaskan mood kita sepanjang hari dan membuatkan aktiviti harian kita tidak produktif.

Tips #5: Pengambilan Vitamin tambah tenaga
Badan kita kekurangan nutrisi, jadi sangat penting untuk kita mengambil vitamin atau makanan tambahan supaya ia dapat memenuhi lompong-lompong nutrisi tersebut. Makanan seharian kita belum tentu boleh memenuhi nutrisi badan kita. Vitamin tambah tenaga ini mampu membantu kita supaya kekal bertenaga dan sihat. 

Sebelum tu, Mia nak kongsikan dulu petikan video dimana ia adalah perkongsian pengalaman daripada ibu anak 4 yang sering keluar travel ke sana-sini. Biasalah kan kalau dah asyik travel kesana sini tu, memang akan penat. Tapi apa yang dibuat oleh ibu muda ini, membuatkan Mia terasa ingin berkongsi dengan anda sekalian. Jom saksikan dulu. 


Jadi, kesimpulannya, suplement dah menjadi makanan wajib kita masa sekarang ni untuk dapatkan tenaga yang berpanjangan. Bila badan kita sihat, kita akan terasa lebih bersemangat. Ini adalah antara suplement yang dicadangkan untuk menambah tenaga kita. Jadi, untuk permulaan, boleh la pilih mengikut selera dan bajet anda. 


5 Tips Kekal Bertenaga Sepanjang Hari Supaya Hidup lebih Produktif


ESP - mengandungi protein yang sangat diperlukan badan. Disebabkan ianya mempunyai indek glicemik yang rendah, boleh jadikan ia sebagai sarapan kita dan ia boleh memberikan tenaga tambahan kepada peminumnya.

5 Tips Kekal Bertenaga Sepanjang Hari Supaya Hidup lebih Produktif

Vitalea - mengandungi 28 jenis mineral dan vitamin yang diperlukan badan. Dilengkapi juga dengan zat besi untuk pembentukan lebih banyak sel darah merah. Apabila sel darah merah kita banyak, makin banyak oksigen yang dibawa keseluruh badan dan makin badan kita bertenaga. 

5 Tips Kekal Bertenaga Sepanjang Hari Supaya Hidup lebih Produktif
B-complex - mengandungi 8 jenis vitamin B yang sangat diperlukan badan. Merupakan vitamin anti-stressyang membantu seseorang individu menjadi lebih tenang. Ia juga berfungsi untuk menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga. 

5 Tips Kekal Bertenaga Sepanjang Hari Supaya Hidup lebih Produktif

Vitamin C Sustained Release - Bekalan vitamin C berterusan amat penting untuk menyokong proses dalam badan seperti kesihatan tulang, gusi, gigi dan kesihatan keseluruhan. Individu yang sentiasa letih, lesu, penat dan tidak bermaya mungkin disebabkan oleh kekurangan vitamin C.

5 Tips Kekal Bertenaga Sepanjang Hari Supaya Hidup lebih Produktif
Ostematrix - Salah satu vitamin kegemaran ramai. Ia adalah sumber kalsium dan beberapa sumber mineral lain. Ia membantu kita untuk mendapatkan yang berkualiti. Bangun pagi esok akan rasa segar. 

5 Tips Kekal Bertenaga Sepanjang Hari Supaya Hidup lebih Produktif

Perfomance Drink - Ia membantu untuk mengelakkan kita daripada terdehidrasi. Apabila kurangnya bendalir dalam badan akan membuatkan kita terasa sangat letih dan kurang bersemangat.


Cara untuk dapatkan vitamin untuk tenaga 

Caranya mudah sahaja. Cuma perlu whatsapp atau hubungi Mia di 012-928 3726 untuk order atau nak tanya apa-apa tentang vitamin ini. Ataupun boleh terus klik ikon dibawah.


Order sekarang untuk atasi masalah letih dan lesu anda! ^_^
-------------------------------------------------------------------------------
Saya MiaZain
(ID Shaklee : 1081104)
adalah pengedar sah Shaklee anda

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, 
sila hubungi :

✆ SMS | WhatsApp : 012 928 3726 [Mia]

Setiap pembelian di laman web ini, anda layak menerima :
☑️ Jadual pengambilan vitamin
☑️ Tips ekslusif 
☑️ Konsultasi percuma berterusan 
☑️ Layak dijemput ke group eksklusif di Whatsapp

COD | USM Pulau Pinang dan kawasan berdekatan
Penghantaran ke seluruh Malaysia

---------------------------------------------------------------------------------

2 comments:

Tinggalkan jejak anda di ruangan komen...