Monday, March 13, 2017
3
Kalau masak labu, jangan buang bijinya...
Tengah terbayang gulai lemak kuning labu, rasa pedas-pedas, rasa lemak manis labu tu, wah sedapnya. Makan 2 pinggan pon tak rasa bersalah pada perut kan. 

khasiat biji labu
Kredit
Kenapa Mia kata jangan buang biji labu tu? Selain boleh buat benih, biji labu ni banyak kebaikannya tau kalau di makan. Sebab tu jangan buang biji labu ni kalau buat masak. 

KHASIAT BIJI LABU

Antara khasiat biji labu ni adalah:
  1. Biji labu mempunyai khasiat yang tinggi kerana dalam biji labu ada banyak enzim, vitamin E, K dan mineral seperti magnesium, zink, mangan, fosforus, besi dan tembaga serta antioksidan beta karotena dan lutein. Semua nutrisi ni sangat diperlukan oleh badan kita
  2. Biji labu juga dikatakan ‘superfood’ kerana khasiatnya baik untuk kesihatan badan. Selain dapat memelihara hormon, ia juga boleh mencegah batu karang, buah pinggang, mengurangkan gejala arthritis, menurunkan risiko osteoporosis, menurunkan kadar kolesterol LDL dan melindungi folikel rambut.
  3. Biji labu ini juga boleh menjadi rawatan semulajadi yang sangat berkesan bagi menghapuskan cacing pita yang terdapat di dalam usus sekaligus membantu masalah pencernaan dan amat baik untuk mereka yang menghadapi masalah kulit termasuk eczema dan prosorosis.
  4. Khasiat biji labu juga memberi manfaat kepada wanita menopaus. Mengambil 2gram sehari akan menunjukkan peningkatan yang ketara dalam kepekatan kolesterol poprotein dan pengurangan dalam tekanan darah diastolik. Ia juga membantu melegakan gejala menopaus dengan pengurangan ‘hot flashes’, sakit kepala dan sakit sendi. Kandungan L-trytophan yang terdapat di dalam biji labu sering dicadangkan membantu merawat kemurungan.
  5. Biji labu juga membantu memelihara kesihatan jantung dan ginjal dan meningkatkan tenaga.

Tapi, macam susah je kan nak proses biji labu tu kan. Nak kena asingkan, sangai lagi kan. Kalau nak senang, ambik je Nutriferon ni. Sebab dalam tu pon ada biji labu tau.

Manfaat Nutriferon

  1. Mengukuhkan Sistem Imun dalam masa 3 hari – Ianya adalah satu-satunya interferon semulajadi di dunia. Kajian-kajian telah menunjukkan bahawa interferon mampu merangsang dan mempertingkat secara keseluruhan system imun tubuh dengan menerahkan system pertahanan semulajadi tubuh berfungsi untuk membunuh: T-cells, B-cells and makrofag. 
  2. Melawan Kanser & Tumor – Interferon semulajadi mengandungi polisakarida yang merangsang dan mengaktifkan immunoglobulin melawan sel-sel tumor dan kanser. Selain dari itu ia juga mampu mengurangkan ketidakselesaan pada waktu rawatan kemoterapi. 
  3. Melindungi dari influenza – Ia mengimbangi kepada respon alergi persekitaran dan pencemaran udara, melindungi dengan berkesan daripada virus, mikrob, termasuk selesema, flu, alergi, inflamasi dan influenza. 
  4. Meringankan Stres & Kelesuan – Meringankan kemudaratan yang disebabkan oleh keresahan, stress, kelesuan dan gaya hidup yang sibuk. 
  5. Melambatkan penuaan – Formula unik Nutriferon Shaklee merangsang pengeluaran makrofag untuk mengurangkan radikal bebas, virus dan kuman. Justeru itu sel-sel akan menjadi lebih sihat. 
  6. Mengurangkan Infeksi oleh pesakit-pesakit Hepatitis B & C – Keberkesanan Nutriferon Shaklee dalam menmerangi virus akan mengurangkan infeksi dan meminimumkan ketidakselesaan, seperti kembung perut, rasa mual, muntah dll kepada pesakit-pesakit Hepatitis B & C. 
  7. Mempertingkatkan Menopaus – Hypertensi, tahap kolesterol yang tinggi, kitaran darah, dan masalah lain berkaitan menopaus akan menjadi lebih baik. 
  8. Mempertingkatkan PMS – Terbukti secara klinikal mengurangkan symptom yang terjadi akibat ketidakseimbangan system endokrin iaitu kekejangan waktu haid, sakit  belakang, sakit payudara, masalah jerawat, kegelisahan, insomnia dan mood swing.


Siapakah yang perlukan Nutriferon?

  • Mereka yang ingin kekal sihat
  • Mereka yang mempunyai masalah kesihatan
  • Individu yang selalu stress
  • Ibu yang menyusukan anaknya
  • Individu yang mengamalkan makan makanan secara tidak seimbang dan kehidupan yang aktif
  • Mereka yang banyak travelling & sentiasa bergerak
  • Sesiapa yang mempunyai sistem imunisasi yang rendah (biasanya, mereka ini mudah akan terjangkit, apabila orang sekeliling mereka tidak sihat)
  • Sesiapa yang mengidap selesema, demam, kanser / asma

Kalau tak sihat memang digalakkan untuk ambik nutriferon, sebabnya nutriferon ni akan aktifkan interferon yang ada dalam badan kita supaya badan kita bersedia untuk attack bakteria/virus jahat yang ada dalam badan kita.

Kita tengok apa kata mereka yang telah mengambil nutriferon ni.

Testimoni 1:

khasiat biji labu, nutriferon

Testimoni 2:
khasiat biji labu, nutriferon

Testimoni 3:
khasiat biji labu, nutriferon


Nak dapatkan nutriferon,klik je link ni:


MiaZain
Shaklee Independent Distributor | Shaklee ID : 1081104 
SMS/Whatsapp012 - 928 3726
COD | USM Pulau Pinang dan kawasan berdekatan

3 comments:

  1. Selalunya biji labu ni buang macam tue je .tak tahu pulak ada khasiatnya

    ReplyDelete

Tinggalkan jejak anda di ruangan komen...