Monday, November 21, 2016
2
Kalau cerita tentang kolesterol ni, pasti semua orang takut kan? Mana tak takut nya, selalunya kalau sebut tentang kolesterol ni, pasti kita akan kaitkan dengan masalah jantung (kardiovaskular), strok dan sebagainya.  

Sebenarnya untuk sihat, kita juga memerlukan kolesterol dalam kuantiti yang sedikit. Tetapi apabila kita tidak menjaga tabiat pemakanan kita, jumlah kolesterol dalam badan semakin tinggi dan boleh menyebabkan keburukan kepada sistem badan. Sebab tu kita ada dua jenis kolesterol, iaitu kolesterol baik (HDL) dan kolesterol jahat (LDL).  
turunkan kolesterol, cara turunkan kolesterol dengan mudah

Kenapa kita perlukan kolesterol:

 1. Untuk membina sel membran. Fungsi sel membran ini adalah untuk melindungi sel kita dan mengawal aktiviti keluar masuk segala benda ke dalam sel kita
 2. Untuk membolehkan vitamin A, D, E, dan K melarut dan berfungsi dengan baik. Tanpa lemak, vitamin-vitamin ini tidak dapat berfungsi kerana vitamin ini hanya larut dalam lemak sahaja, dan tidak larut dalam air
 3. Penting untuk penghasilan hormon
 4. Penting untuk menghasilkan jus hempedu
Jadi, untuk menjalankan fungsi-fungsi diatas, hanya sedikit sahaja kadar kolesterol yang diperlukan oleh badan, iaitu:
 • LDL (kolesterol jahat) ~~~> tidak melebihi 2.6 mg/dL
 • HDL (kolesterol baik) ~~~> mesti melebihi daripada 1 mg/dL
 • Jumlah total kolesterol ~~> mesti kurang daripada 5 mg/dL
Sekiranya anda selalu membuat pemeriksaan darah, boleh terus buat pemeriksaan kadar kolesterol dalam darah sekali. Boleh la cek samada badan kita mempunyai cukup kolesterol atau terlebih kolesterol. Tapi, sebelum buat pemeriksaan, kena puasa dahulu pada malamnya. Boleh refer klinik atau hospital untuk maklumat lanjut tatacara untuk membuat ujian kolesterol ini.

Bentuk saiz badan tidak mempengaruhi kandungan kolesterol badan badan. Kadang-kadang ada kita dengar orang yang kurus mempunyai kolesterol yang tinggi dan orang yang berbadan gempal mempunyai kolesterol yang rendah. Jadi, saiz badan bukanlah pengukur kepada kandungan kolesterol dalam badan. Kena buat pemeriksaan kolesterol kalau nak tahu kandungan sebenar. 


Apa yang bahayanya kolesterol ni?

Kebanyakkan kolesterol yang kita dapat adalah hasil dari pemakanan kita yang memang tinggi dengan lemak, minyak dan bahan lemak tepu yang kebanyakkannya dihasilkan dari sumber haiwan. Hati kita juga akan menghasilkan kolesterol apabila kita makan makanan yang mengandungi lemak trans dan lemak tepu. Selain tu hati kita juga akan menghasilkan kolesterol apabila sel-sel badan kita telah rosak untuk tujuan penyembuhan. Apabila kita stress juga, hati kita akan menghasilkan kolesterol juga. Sebab tu kalau kita tengok orang yang tinggi kolesterol ni tergolong daripada mereka yang tak jaga makan dan cepat stress.

Yang bahayanya kolesterol ini adalah ia boleh mengakibatkan penyakit jantung dan strok yang mana boleh membawa kepada kematian mengejut. Ini berlaku apabila kadar kolesterol jahat (LDL) tinggi, ia tidak dapat larut dengan sendirinya dan akan melekat pada dinding arteri, menyebabkan pembentukan bahan keras dan tebal yang dipanggil plak kolesterol. Lama-kelamaan, plak kolesterol menyebabkan dinding arteri menebal dan saluran arteri semakin sempit, satu proses yang dipanggil atherosclerosis.
turunkan kolesterol, cara turunkan kolesterol dengan mudah
Keadaan salur darah yang mengecil akibat timbunan plak kolesterol

Apabila plak di saluran darah utama jantung tertanggal, plak ini akan menyumbat salur darah yang lebih kecil. Maka jantung dan organ yang terlibat akan serta merta terputus bekalan oksigen dan gagal untuk berfungsi. Perkara sebeginilah yang akan menyebabkan kematian mengejut. Risau betul kan, sebab kita tak boleh tahu kandungan kolesterol dalam badan kita kecuali kalau kita pergi buat pemeriksaan. Simptom-simptom yang ditunjukkan oleh mereka yang mempunyai kolesterol tinggi juga kadang-kadang tidak jelas dan lebih kurang sama dengan penyakit lain.

Apa yang Shaklee boleh bantu untuk menurunkan kolesterol?

Dalam produk Shaklee, terdapat cadangan set untuk menurunkan dan mengawal kolesterol dalam badan. Antaranya yang wajib diambil untuk menurunkan dan mengawal kadar kolesterol dalam badan adalah Omega Guard, Garlic Complex, Phytocol-ST dan Vivix. Setiap satunya memainkan peranan yang penting dan berbeza. 

turunkan kolesterol, cara turunkan kolesterol dengan mudah
Omega Guard
 • pengambilan asid lemak omega 3 seperti EPA dan DHA boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.
 • memperbaiki kesihatan kardiovaskular disamping memelihara tekanan darah dan paras trigliserida dan kolesterol yang normal.
 • merendahkan kolesterol dan menghindar pembekuan darah di dalam badan.

Garlic complex
 • membantu mengekalkan tekanan darah yang normal dan paras kolesterol.
 • menggalakkan kesihatan kardiovaskular.
 • menurunkan kolesterol LDL ,trigliserida dan kelikatan darah.
 • meningkatkan HDL,menghalang stok dan penyakit koronari.
Phytocol-ST

 • Ianya dirumus dengan campuran bahan yang mengandungi fisoterol semulajadi dalam tumbuh-tumbuhan, buah-buahan dan bijirin.
 • Disamping itu ianya menampung 2000mg fisoterol daripada tumbuhan untuk keperluan seharian tubuh manusia. 
 • Fisoterol telah terbukti secara klinikal dengan ujian makmal dapat merendahkan paras kolestrol LDL.
 • Mengikut saranan kandungan fisoterol yang digariskan oleh Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH).
Vivix 
turunkan kolesterol, cara turunkan kolesterol dengan mudah
Vivix boleh melindungi salur darah daripada pengoksidaan
 • Vivix juga membantu dalam menurunkan kolesterol dalam darah dan secara tak langsung membantu menjaga jantung supaya kekal sihat
 • Ia berupaya melindungi jantung anda daripada pengoksidaan salur darah. Pengoksidaan pembuluh darah ini akan menyebabkan mendapan plak yang menyempitkan salur darah
 • Vivix mempunyai antioksidan kuat bagi melindungi salur darah dari teroksida. Ia mengandungi 10 kali ganda resveratrol dan 15 folifenol. Ia berupaya membaiki sel dan berfungsi sebagai tonik anti-penuaan.
Dibawah ini adalah satu testimoni mereka yang menghadapi masalah kolesterol tinggi dan telah berjaya menurunkan kolesterol dengan menggunakan suplemen shaklee. Yang pastinya ianya SELAMAT, SEMULAJADI & TERBUKTI BERKESAN. 

turunkan kolesterol, cara turunkan kolesterol dengan mudah
Testimoni Kolesterol Tinggi

Sekiranya anda mempunyai masalah kolesterol tinggi, eloklah membuat pemeriksaan dengan doktor terlebih dahulu dan boleh berikhtiar dengan suplemen shaklee seperti yang Mia dah cerita di awal tadi. Untuk pertanyaan lanjut mengenai masalah ini dan ingin tahu lebih lanjut tentang suplemen shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi Mia k.


Mia
Shaklee Independent Distributor | Shaklee ID : 1081104 
SMS/Whatsapp012 - 928 3726
COD | USM Pulau Pinang dan kawasan berdekatan

2 comments:

Tinggalkan jejak anda di ruangan komen...