Friday, September 16, 2016
1

Assalamualaikum...

Kelmarin ada yang tanya mia apa beza soya dalam ESP dengan produk soya yang ada banyak di pasaran tu kan. Sebenarnya yang membezakan soya dalam ESP dengan soya yang ada banyak dipasaran tu adalah sumber soya dari ESP adalah dari non-GMO.


Dengan kata mudahnya non-GMO ni yang tak diubah suai genetiknya. Dimana DNA soya telah dicampur dengan DNA haiwan, bakteria, virus atau tumbuhan lain supaya hasilnya makin banyak, tahan kepada serangga perosak dan lain-lain lagi...

Antara keburukan produk GMO adalah:

1. Keselamatan produk GMO tidak disahkan lagi.
Boleh dikatakan sebenarnya kita adalah “tikus makmal” untuk menguji keselamatan teknologi GMO itu sendiri. Ini adalah menyedihkan tetapi benar. Makanan GMO yang dimakan setiap hari tidak mempunyai kajian menyeluruh mengenai ancamannya yang berpotensi ke atas kesihatan manusia.

2. Bahan-bahan yang diubahsuai secara genetik boleh menyebabkan kanser.
Perunding histopathologest di Aberdeen Royal Infirmary , Dr Stanley Ewen , menimbulkan kebimbangan bahawa makanan dan air yang tercemar dengan bahan genetik boleh meningkatkan pertumbuhan tumor malignan apabila diambil oleh manusia.

3. Ia boleh menimbulkan wabak alahan baru pada manusia.
Telah didapati bahawa kacang soya GMO yang mengandungi protein kacang Brazil menyebabkan alahan kepada manusia dan telah ditarik balik dari pengeluaran.

4. Kesan buruk ke atas sistem imun
Satu kajian pada 2008 menunjukkan bahawa memberi tikus makan makanan berGMO 30 hari menyebabkan reaksi terhadap siatem imun. Ini kerana terdapat perubahan pada bilangan sel yang mengawal selia fungsi imun dalam badan.

Jadi, kalau nak minum soya tu pastikan yang non-GMO. Nak cari soya yang non-GMO untuk kasi kulit cerah, kurus, dan tenaga, order je la ESP dengan mia k... 😊

012.928.3726


1 comments:

Tinggalkan jejak anda di ruangan komen...