Tips Keibubapaan

Tabiat Anak Hisap Ibu Jari Punca Jongang?

Assalamualaikum...Terdapat kebanyakan anak-anak suka menghisap ibu jari mereka sehinggakan ia sudah menjadi tabiat mereka setiap masa. Menghisap ibu jari merupakan suatu tindakan refleks atau tindakan luar kawal bagi mereka untuk berasa selesa dan selamat. Bayi yang menghisap ibu jari adalah perkara biasa dan mereka akan berhenti sendiri seawal usia enam bulan sehingga tiga tahun, iaitu sebelum… Continue reading Tabiat Anak Hisap Ibu Jari Punca Jongang?

Info Kesihatan · Tumit Kaki Pecah dan Merekah

9 Tips Tradisional & Moden Atasi Kulit Kering Dan Tumit Kaki Pecah

Assalamualaikum...Masalah tumit kaki pecah adalah petanda kulit kita terlalu kering akibat kekurangan air dalam badan. Pada mulanya kulit akan kelihatan seprti bersisik, dan jika tidak dirawat dengan betul, bahagian sel kulit tersebut akan mati dan akan mengeras, akhirnya merekah atau pecah.Masalah ini sering berlaku baik lelaki atau wanita tanpa mengira usia. Walaupun tumit kaki pecah… Continue reading 9 Tips Tradisional & Moden Atasi Kulit Kering Dan Tumit Kaki Pecah

Tips Keibubapaan

10 Tips Yang Perlu Diamalkan Untuk Melahirkan Anak Yang Berguna

Assalamualaikum...Anak adalah anugerah Allah, kita sebagai ibu bapa diberikan amanah oleh Allah untuk menjaga anak sebaik mungkin dengan didikan dan ajaran agama yang betul. Anak adalah cerminan kita pada masa hadapan. Kalau baik adab, tingkahlaku, pegangan agama kita, maka sebegitu jugalah anak kita. Ramai ibu bapa yang gagal mendidik anak mereka. Buktinya ramai anak-anak muda sekarang… Continue reading 10 Tips Yang Perlu Diamalkan Untuk Melahirkan Anak Yang Berguna

Motivasi

Kisah Gadis 20 Tahun Menyesal Berkahwin Dengan Suaminya

Assalamualaikum...Seorang gadis yang berumur 20 tahun hendak bernikah tapi dia tak nak bercinta sebelum kahwin, tambahan dia mahukan seorang suami yg sangat warak. Jadi dia pun membuat hebahan yang dia sudi menerima sesiapa sahaja yg ingin menikahinya tetapi mesti memenuhi syaratnya iaitu:1) lelaki tu kena puasa sepanjang tahun2) lelaki itu kena khatam al Quran setiap hari3) lelaki itu kena… Continue reading Kisah Gadis 20 Tahun Menyesal Berkahwin Dengan Suaminya

Diari Emil

Borong kuih raya murah di Pulau Pinang

Assalamualaikum...Memang dah menjadi kebiasaan kami sekeluarga bila menjelang je musim perayaan mesti akan ke tempat ni untuk memborong kerepek dan kekacang untuk dijadikan kudapan semasa hari raya. Sambil-sambil tengok tv tu, kadang-kadang tak sedar pun dah abiskan sebalang kerepek atau kacang kan. Di kedai ni bukan saja murah, tapi banyak pilihan. Ambil bakul, pilih je mana… Continue reading Borong kuih raya murah di Pulau Pinang