Friday, June 05, 2015
1
Assalamualaikum...


Pejam celik pejam celik tinggal berapa hari je lagi nak puasa kan. Bulan puasa ni adalah bulan bonus untuk kita mempertingkatkan amalan ibadah. Sebab apa? Sebab bulan ramadhan segala amalan kita digandakan pahalanya. Jadi, kita haruslah kekal cergas dan bertenaga di bulan Ramadhan supaya kita dapat berpuasa dengan sempurna dan menjalankan ibadah yang dituntut di bulan penuh barakah ini. Bulan Ramdhan nie hanya sekali, rugi sangat kalau kita tak menfaatkannya.


berpuasa dibulan ramadhan, tips kekal cergas dan bertenaga dibulan ramadhan, bertenaga sewaktu berpuasa, kekal cergas semasa berpuasa


Tapi, kalau masa puasa badan terasa penat, tak bermaya, lemah jek macam mana kita nak tingkatkan pahala kita kan. Asyik tido & baring je sambil tengok jam berapa lama lagi nak bukak puasa. Tambahan pula kalau ada yang hamil atau menyusukan anak waktu bulan puasa ni kan. Lagi la memenatkan. 



Sebenarnya ada cara untuk mengelakkan cepat rasa lapar, penat, letih dan tidak bertenaga dibulan puasa. Ikuti tips ini dan amalkan supaya kita kekal cergas dan bertenaga walaupun berpuasa.

Tips Kekal Cergas Dan Bertenaga di Bulan Ramadhan


  1. Melewatkan waktu sahur, kerana glukos (sumber tenaga) daripada karbohidrat yang dimakan pada waktu sahur akan tahan lebih lama.
  2. Ambil makanan yang lambat dihadam ketika waktu sahur seperti nasi, capati, roti jagung, oat, bijirin, roti mil, sayur, dan buah-buahan. Makanan ini mengandungi karbohidrat yang kompleks dan serat yang akan berada dalam perut dalam jangkamasa yang lama dan melambatkan rasa lapar.
  3. Lebihkan makanan yang cepat dihadam ketika berbuka, seperti roti putih, kuih-muih, jus buah, sup dan bubur. Makanan nie mengandungi kandungan gula dan karbohidrat yang cepat dihadam.
  4. Ambil 3-4 biji kurma sewaktu berbuka. Selain makanan sunnah ia mengandungi gula, serat, karbohidrat serta zat galian yang baik untuk kesihatan. Kurma dapat memberikan tenaga dengan segera yang diperlukan oleh badan kita setelah seharian penat berpuasa.
  5. Elakkan makan bergoreng dan berlemak. Makanan ini menyebabkan ketidakhadaman dan senang berlakunya pedih ulu hati.
  6. Kurangkan makanan manis. Makanan manis tidak dapat disimpan lama kerana dihadam terlalu cepat dan hanya akan membuatkan kita cepat berasa letih.
  7. Tingkatkan pengambilan air. Minum 2 gelas air sewaktu berbuka, ini termasuklah jus buah-buahan atau susu rendah lemak. Minum 2-3 gelas air putih sebelum tidur, Minum 2 gelas air putih sewaktu sahur.
  8. Elakkan makanan berempah dan pedas. Makanan ini akan merangsang pengeluaran terlalu banyak asid gastrik. Meraka yang mempunyai masalah gastrik eloklah mengelakkan makanan sebegini.
  9. Elakkan minuman berkafein dan air berkarbonat kerana minuman ini akan menyebabkan kita lebih kerap membuang air dan mempercepatkan kehilangan cecair dalam badan.
Ramadhan tahun ini adalah pengalaman pertama MiA berpuasa sambil menyusukan emil. InsyaAllah dah bersedia daripada segi mental dan fizikal. Selain jaga pemakanan, MiA juga dah siap sediakan ESP dan Perfomance Drink untuk bantu MiA kekal bertenaga semasa berpuasa nie disamping dapat menyusukan emil tanpa rasa penat sepanjang hari. 

berpuasa dibulan ramadhan, tips kekal cergas dan bertenaga dibulan ramadhan, bertenaga sewaktu berpuasa, kekal cergas semasa berpuasa


ESP (energizing soy protein) adalah sumber protein berasaskan tumbuhan soya. Satu hidangan ESP bersamaan dengan 2x ganda daging, 4x ganda telur, 12x ganda susu rendah lemak. Ia bertindak sebagai pembekal tenaga dengan segera. Sangat sesuai diminum waktu sahur untuk membantu mengurangkan rasa lapar disiang hari



Manakala, Perfomance Drink adalah Minuman elektrolit yang membantu mengelakkan penyahhidratan ketika berpuasa dan membantu mengurangkan rasa haus. Ia mengandungi formula karbohidrat unik iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb adalah rangkaian karbohidrat yang memberikat kita tenaga berterusan tanpa mengganggu kestabilan gula dalam darah. 



Perfomance drink ni sama macam minuman isotonik lain diluar sana seperti air 100 plus tu. Tapi kandungan gula dalam perfomance drink ni sangat rendah, sangat berbeza dengan air isotonik diluar sana yang mengandungi banyak gula. Sangat sesuai diminum ketika bersahur dan berbuka. Kalau waktu berbuka tu, campur kan je perfomance drink ni ke dalam air sejuk, terasa segar je waktu berbuka.   


Ramai yang dah cuba minum esp dan performance drink sewaktu berpuasa. Semuanya berpuas hati seperti akak kat bawah nie:

berpuasa dibulan ramadhan, tips kekal cergas dan bertenaga dibulan ramadhan, bertenaga sewaktu berpuasa, kekal cergas semasa berpuasa, testimoni kekal cergas di bulan ramadhan

Memang highly recommended 2 produk nie untuk bulan puasa. Mia pun dah ada simpanan untuk dibuat stok. Memang sangat sesuai untuk semua tak kiralah ibu menyusu, ibu hamil, yang berkerja, surirumah, pelajar, semua pun boleh ambil. 

Harga :

ESP : RM 150
Perfomance drink : RM 82.50

Kedua-dua produk ini boleh bertahan sehingga sebulan ke sebulan setengah. Sangat berbaloi. Berpuasa sambil dapat meningkatkan pahala dengan cergas dan bertenaga

Bonus sekiranya anda membeli pada bulan ini, penjimatan berganda sekiranya anda membeli sambil mendaftar ahli dan percuma multivitamin vita-lea sebotol yang berharga RM 88.75. Cepat rebut peluang sebelum terlambat. Penjimatan yang sangat berbaloi.

-With Love-
MiaZain
012.928.3726

1 comments:

  1. Assalammualaikum .
    Betul tu apa yang dikatakan oleh cik puan punya blog :)Melentur buluh biarlah dari rebungnya.Baca Tips Mudah Untuk Melatih Anak berpuasa Di Bulan Ramadhan. Jom kita jalani kehidupan yang sihat dan miliki tubuh badan yang cergas dan minda yang cerdas .

    ReplyDelete

Tinggalkan jejak anda di ruangan komen...