Thursday, April 09, 2015
7
Korang Stress??? 

Stress di tempat kerja, stress di rumah, stress dengan orang sekeliling!!!
Dunia sekarang penuh dengan masalah. Adakah masalah yang menyebabkan korang stress???



OK, sekarang cuba berhenti sekejap. Tenangkan diri... Sekarang pejam mata... Tarik nafas dalam-dalam... Hembus... Cuba ulang dua tiga kali...

Rasa sedikit ok???

Stress nie kalau berlebih-lebihan boleh mendatangkan macam-macam penyakit. Ini kerana emosi kita tak terkawal. Kalau kita terlalu stress, kita asyik nak marah-marah kan... 

Terdapat banyak cara untuk mengatasi stress. Kenali punca stress dan cuba elakkan daripada terjadi stress. Kita sebagai orang islam perlulah berpegang pada asas ajaran kita. 

Antara tips yang dapat dikongsi untuk mengatasi tekanan adalah:

Mengingati ALLAH S.W.T
Kita sebagai hamba yang taat harus selalu mengingati pencipta kita. Tak kira dalam keadaan senang atau susah. Ada banyak cara untuk kita mengingati ALLAH S.W.T salah satunya adalah dengan zikir.

Membaca Al-Quran
Al-Quran adalah salah satu mukjizat Nabi Muhammad s.a.w dan kahsiat Al-Quran itu cukup banyak. Jadi jika amalkan sentiasa membaca Al-Quran, agar jiwa kita sentiasa rasa tenteram. Sambil itu kita dapat menbersih jiwa kita dan sentiasa dekat dengan ALLAH S.W.T.

Berdoa Agar Beban Kita Diringankan
Doa adalah senjata kita orang mukmin. Hanya kepada tuhan sahajalah tempat kita bergantung. Jadi kepada Dia sahaja kita meminta pertolongan. Apabila kita stress, rasa terbeban, kita berdoalah agar diringankan bebanan yang kita sedang hadapi. Semoga termakbul doa kita dan dapat menhilangkan rasa stress kita.



Selain itu kita boleh mengamalkan pengambilan Vitamin B- Complex untuk mengurangkan stress. Ini kerana B-Complex dapat meningkatkan kualiti nutrisi pemakanan dan secara tidak langsung menaikkan tahap kecergasan, kestabilan emosi dan kualiti tidur. 

Vitamin B Complex Shaklee adalah gabungan dari beberapa vitamin yang larut air. Komponen B kompleks terdiri daripada :
1. B1 (thiamin)
2. B2 (riboflovin)
3. B3 (niacin)
4. B5
5. B6 (pyridoxine)
6. B12 (cobalamine)
7. Acid folic
8. Asid panthothenic
9. Biotin

KELEBIHAN B-COMPLEX SECARA UMUM
1. Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.
2. Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.
3. Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.
4. Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.
5. Mencegah stress.
6. Menguatkan antibodi tubuh.
7. Amat penting untuk aktiviti sel genetik.
8. Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.
9. Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.
10. Mencegah anemia.


Untuk dapatkan vitamin B-complex atau vitamin shaklee yang lain boleh hubungi saya seperti dibawah:

Mia
Shaklee Independent Distributor | Shaklee ID : 1081104 
SMS| 012 - 928 3726
EMAIL |salmiahmz@gmail.com

¶ JOM BERUBAH!!! SIHAT BERSAMA SHAKLEE
¶ JADIKAN SAYA PERUNDING VITAMIN TERBAIK ANDA
¶ TERIMA KASIH KERANA MEMBACA ENTRY INI. JIKA ANDA RASA IA BERGUNA, SILA KLIK BUTANG SHARE. "SHARING IS CARING".

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

7 comments:

  1. dekat office ain setiap bulan ada Kursus Pengurusan Stress... hehehehe..!!

    begitulah hidup zaman sekarang, semua cepat stress... :p

    ReplyDelete
  2. apanya tak stress skng, mcm dugaan kan huhuhu

    ReplyDelete
  3. Stress ni memang berbahaya kan? Sekarang ni boleh jadi macam-macam penyakit daripada stress

    ReplyDelete
  4. sebab stress, ainaa dpt sakit teruk minggu pertama exam spm. huhu lepas ni, nk blajar cra lebih bijak atasi stress. thanks kak kongsi info ini. :)

    ReplyDelete
  5. selalu makan pun blh stress gak ahha

    ReplyDelete
  6. setuju sgt gan entri ni... perkara yng pling menenang jiwa adalah membaca ayat2 alquran..

    jom singgah sini, kalau rajin like sekali gambar sy ye. tq

    http://www.bakul2011.com/2015/04/peringkat-ketiga-review-like-fan-page.html

    ReplyDelete

Tinggalkan jejak anda di ruangan komen...