Tips Kesihatan

Rahsia Disebalik Warna Buah dan Sayur

Assalamualaikum...Dalam dunia ni terdapat macam-macam warna kan. Setiap warna mempunyai keistimewaannya tersendiri dan setiap orang bebas memilih warna kesukaan mereka sendiri. Warna juga boleh melambangkan personaliti seseorang melalui warna baju yang mereka pakai setiap hari. Tapi, hari ni mia nak kongsikan rahsia disebalik warna pada buah-buahan dan sayur-sayuran. Mia suka sangat tengok buah atau sayur yang… Continue reading Rahsia Disebalik Warna Buah dan Sayur

Uncategorized

Apa kaitan bubur asyura dengan bulan Muharram ni?

Assalamualaikum...Alhamdulillah, kita telah masuk bulan Muharram. Baru je 2 hari lepas kita sambut 1 Muharram 1437 Hijrah. Bulan Muharram merupakan salah satu dari bulan-bulan yang sangat dimuliakan oleh masyarakat Arab zaman dahulu. Nama “Muharram” itu bermaksud “Yang Diharamkan”. Dipercayai nama ini berkaitan dengan pengharaman berperang pada bulan ini.Dalam bulan Muharram ini ada satu hari yang dimuliakan juga… Continue reading Apa kaitan bubur asyura dengan bulan Muharram ni?

Tips Keibubapaan

10 Tips untuk merangsang anak cepat bercakap

Assalamualaikum...Ibu bapa mana yang tak nak tengok anak-anak mereka cepat bercakap kan? Kalau boleh semua ibu bapa nak anak-anak cepat membesar. Bagaikan satu keajaiban kalau anak-anak tersebut boleh bercakap, berjalan dan sebagainya. Masalah ini biasanya menjadi dilema ibu-ibu muda yang risau melihat perkembangan anak-anak mereka yang lambat bercakap. Selalunya kita dengar orang cakap yang anak sulung… Continue reading 10 Tips untuk merangsang anak cepat bercakap

Info Kesihatan · Tips Kesihatan

JEREBU kian membimbangkan, cegah sebelum parah!!!

Assalamualaikum...Dah lama tak menulis dalam blog nie. Akibat daripada kekangan masa dan masalah kesihatan, tak dapat nak update entry setiap hari. Tapi, insyaAllah, lepas nie akan lebih konsisten untuk mengupdate dan up to date kan blog nie. hehe. Topik yang makin panas sekarang adalah masalah JEREBU kan. Walaupun dah lama berlaku tetapi masih lagi diperkatakan kerana… Continue reading JEREBU kian membimbangkan, cegah sebelum parah!!!

Diari Emil

Kehidupan di kediaman baru yang lebih selesa

Assamualaikum semua... Alhamdulillah, hari nie dah 3 minggu lebih masuk ke kediaman baru. Sebelum nie kehidupan di shah alam sangat meruntun jiwa kami anak beranak. huhu. Dengan keadaan rumah yang tak selesa sebab takde peredaran angin, keadaan yang panas, ditambah pula kes denggi memang tengah hot kat kawasan tu. Dan yang paling menyedihkan, lepas 2… Continue reading Kehidupan di kediaman baru yang lebih selesa