Thursday, March 06, 2014
Sebelum ni saya ada ceritakan tentang vitamin untuk ibu menyusu. Terdapat banyak pilihan vitamin yang boleh diambil mengikut keperluan dan masalah ibu menyusu tersebut. Ramai yang mempersoalkan keperluan vitamin untuk ibu menyusu. 

vitamin ibu menyusu

Ramai yang kata : "Ibu menyusu tidak memerlukan vitamin atau suplemen, hanya perlukan rangsangan oleh bayi dan kosongkan breast dengan kerap"

Ya, memang betul. Penghasilan susu ibu sangat berkait rapat dengan konsep 'supply & demand'. Semakin banyak susu ibu yang dikeluarkan samada melalui 'direct feeding' ataupun dengan mengepam keluar susu, semakin banyak susu akan dihasilkan. 

Akan tetapi ramai ibu menyusu sering mengadu letih, lesu, stress dan sebagainya. Kita perlu ingat bahawa ibu menyusu perlu menjaga keperluan diri sendiri, bayi dan juga kebajikan terhadap suami. Kan berat tu tanggungjawab mereka!!! Belum masuk lagi menguruskan anak-anak yang masih kecil. Dah kalau ibu pun sering letih dan penat, bagaimana susu nak dihasilkan kerana kita berada dalam keadaan stress dan tidak tenang. 

Terdapat banyak faktor yang menyebabkan perkara ini berlaku, antaranya adalah:

  • Ibu tidak menjaga pemakanan. Makan ikut sempat dan ikut sedap saja.
  • Ibu tidak menjaga waktu rehat. Jaga bayi memang tak sempat nak rehat, tapi waktu2 free tak digunakan dengan baik.
  • Ibu kerap merungut dan mengeluh kerana penat menjaga bayi, berfikiran negatif.
  • Ibu hanya suka mengamalkan makanan untuk memperbanyakkan susu daripada makanan seimbang.
  • Ibu hanya fokus kepada anak dan penyusuan, hingga melupakan kebajikan diri sendiri.
Oleh sebab itulah, kami menyarankan ibu menyusu mengambil vitamin untuk ibu menyusu untuk menyokong penyusuan yang berkualiti. Terdapat banyak pilihan vitamin yang boleh diambil oleh ibu menyusu mengikut keperluan dan masalah ibu tersebut. Kepada ibu-ibu yang mempunyai budget yang kecil, anda masih mampu memilikinya. Set Penyusuan budget merupakan set yang mampu dimiliki dan boleh bertahan sehingga 1-2 bulan. Set ini terdiri daripada ESP dan Alfalfa.

1. ESP

ESP adalah minuman soya yang membekalkan protein. Protein adalah makanan yang penting untuk tubuh kita.Tubuh badan kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit, rambut, otot, plasma, organ, antibodi, enzim, hormon, hemoglobin dan sel-sel. Manakala sel-sel dalam tubuh badan kita bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya seperti membina sel-sel baru dan menggantikan tisu-tisu badan yang lama dan tua atau yang telah rosak.







Menarik tentang ESP:

  • Berfungsi untuk top-up kekurangan protein di dalam diet kita. Walaupun kita makan makanan berprotein seperti ayam, ikan dan daging, kebiasaannya protein tersebut akan terurai apabila dimasak.
  • Disebabkan ESP kaya dengan protein, ia bukan sahaja membanyakkan susu, malah juga membantu mengekalkan tenaga, melambatkan rasa lapar (sesuai untuk mereka yang nak kurus) serta mencantikkan kulit
  • Bukan itu saja, ESP turut menganjalkan payudara :)

 2. Alfalfa
Mempunyai 1001 khasiat, antaranya sebagai penggalak susu. Dalam penyususan, alfalfa membantu memekatkan susu di mana ia akan menambahkan jumlah lemak di dalam susu ibu. Maka, susu ibu lebih lemak berkrim! Selain itu, ibu akan jadi lebih lawas (bantu turunkan berat badan!), dan bantu buang angin dalam badan. Bayi anda akan kurang kolik (angin dalam badan).
Mempunyai kelebihan dalam mengurangkan keradangan sakit itu sendiri.

Ianya kaya dengan sumber klorofil dan membantu mengurangkan keradangan terutamana akibat dari eczema, resdung (sinus), alergi (allergy) dan gegata (hives).
Walaubagaimanapun mereka yang mengidap penyakit SLE tidak digalakkan mengambil Alfalfa sebagai suplemen mereka.



Jika anda ingin dapatkan SET PENYUSUAN BUDGET, anda boleh pm saya. Harga istimewa beserta tips pemakan vitamin ini dengan cara paling berkesan akan diberikan supaya anda dapat kesan maksimum. Harga istimewa dan tips ekslusif ini khas untuk pelanggan saya sahaja. 

Mia
Shaklee Independent Distributor | Shaklee ID : 1081104 
SMS| 012 - 928 3726
EMAIL |salmiahmz@gmail.com
 FB Fanpage : Jurnal Sihat Cantik

¶ JOM BERUBAH!!! SIHAT BERSAMA SHAKLEE
¶ JADIKAN SAYA PERUNDING VITAMIN TERBAIK ANDA
¶ TERIMA KASIH KERANA MEMBACA ENTRY INI. JIKA ANDA RASA IA BERGUNA, SILA KLIK BUTANG SHARE. "SHARING IS CARING".

0 comments:

Post a Comment

Tinggalkan jejak anda di ruangan komen...