Tuesday, January 21, 2014
Assalamualikum semua...

Hari ini saya nak kongsikan cerita tentang Zinc Complex dari Shaklee. Zinc merupakan mineral penting yang mengawal 100 enzim dalam badan. Ramai yang mengamalkan pengambilan zinc untuk merawat jerawat. Saya sangat gembira apabila adik saya mengatakan jerawatnya telah mula kecut setelah mengambil Zinc Complex Shaklee selama 3 minggu. Jerawat mula tumbuh dimukanya apabila dia mengambil ubat yang salah (ubat herba) yang kononnya mampu mencantikkan kulit muka, akan tetapi jerawat naik lagi banyak. 


Zinc Complex Shaklee

Jerawat juga berlaku disebabkan pengambilan sabun pencuci muka yang bersifat kuat. Apabila kita menggunakan sabun yang kuat, ia akan menanggalkan minyak dimuka kita dan mengeringkan kulit. Justeru, kulit bertindak untuk menghasilkan lebih banyak minyak dari dalam kulit untuk menyeimbangi kekeringan kulit muka. Makin kering kulit kita, makin banyak minyak yang dihasilkan. Kesudahannya liang pori kulit muka kita akan tersumbat dan bakteria akan mengambil kesempatan untuk membiak kerana mempunyai makanan (minyak sebum). Dengan kehadiran bakteria ini, kulit akan bertindak dengan membuat radang/inflammation untuk membunuh bakteria tersebut, maka terjadilah jerawat. Maksudnya disini, jerawat ini adalah cara mekanisme kulit kita untuk membunuh bakteria. Makin banyak bakteria, makin banyaklah hasil banteria mati (dalam keadaan nanah).

Bagaimana Zinc Complex membantu merawat masalah jerawat?
 1. Zinc mengawal penghasilan minyak pada kulit
 2. Zinc bersifat anti-inflamasi (mempunyai ciri-ciri anti-radang) -->Membantu mengurangkan kerengsaan kulit akibat jerawat
 3. Zinc boost immune system --> Membantu tubuh melawan bakteria yang menyebabkan jerawat (Propionibacterium acnes)
 4. Zinc membantu badan memprosess vitamin A dan E; yang mana kedua-duanya juga turut membantu tubuh melawan jerawat
 5. Zinc - Vitamin A - Vitamin E --> Gabungan ketiga-tiga vitamin dan mineral ini membantu tubuh mengawal hormon. Hormon yang tidak stabil boleh mengakibatkan pengeluaran minyak berlebihan pada kulit
 6. Zinc juga membantu dalam pertumbuhan tisu supaya kulit sentiasa segar
 7. Zinc terlibat dalam sistesis protein dan pembentukan kolagen dalam badan --> Kedua2nya penting untuk mengekalkan kulit yang sihat dan mengawal pengeluaran minyak secara normal

FUNGSI LAIN ZINC COMPLEX
 • Ekzema
Juga dipanggil sebagai dermatitis atopik, adalah gangguan keradangan dan kulit yang kronik. Ia adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan zink di dalam badan. Zink memainkan peranan yang penting dalam penyembuhan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.
 • Penyembuhan luka
Kekurangan zinc menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.
 • Gangguan Prostat 
Zink sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zink menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser . Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zink setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.
 • Hilang berat badan
Zink memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.
 • Wanita mengandung
Ia adalah penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.
 • Sistem pembiakan
Bagi lelaki, zink membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.
 • Fungsi Biologi
Zink memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.
 • Jangkitan
Zink membantu seseorang untuk mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam menggalakkan pertumbuhan janin. Zink membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.
 • Antioksidan
Zink bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat .
 • Aturan Enzim
Zink merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zink.
 • Kanser
Bagi lelaki, zink memainkan peranan yang penting dalam kelenjar prostat dan mencegah kerosakan awal, yang boleh membawa kepada masalah seperti kanser.
 • Kelesuan Kronik
Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil minyak ikan, kerana ia kaya dengan zink. Para doktor tidak mencadangkan ubat-ubatan lain yang diperlukan untuk menyembuhkan keletihan yang kronik kecuali pengambilan minyak ikan yang kaya dengan kandungan zink.
 • Botak atau keguguran rambut
Botak menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink. Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zink, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zink akan membantu mencegah keguguran rambut
 • Kehilangan tulang
Ia adalah penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. Zink adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matriks tulang yang kuat dan keras. Oleh sebab ini, kandungan zink perlu ditambah dalam pelan diet anda untuk mengelakkan kehilangan tulang.
 • Buta Malam

Pengambilan kira-kira 150-450 mg Zink akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah sentiasa dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zink dan akan memperbaiki penglihatan mata.
Anda berminat untuk memiliki supplement Zinc Complex Shaklee???
Hubungi saya untuk maklumat lanjut dan order

                                     
Mia
Shaklee Independent Distributor | Shaklee ID : 1081104 
SMS| 012 - 928 3726
EMAIL |salmiahmz@gmail.com
 FB Fanpage : Jurnal Sihat Cantik

0 comments:

Post a Comment

Tinggalkan jejak anda di ruangan komen...