Tuesday, January 21, 2014
Hari ini saya nak bercerita tentang lagi satu produk Shaklee yang mendapat sambutan ramai, iaitu Vitamin B-Complex Shaklee. Vitamin tambahan amatlah diperlukan oleh badan untuk mengekalkan kesihatan badan. Tetapi, ramai diantara kita yang mengambil vitamin tambahan bila dah dapat penyakit. Sepatutnya kita perlu mengambil vitamin sebelum mengidap sebarang penyakit supaya kekal sihat. Orang cakap lebih baik mencegah daripada merawat. 

Ramai yang mengatakan Vitamin B-Complex nie boleh membuatkan kita gemuk. Ini hanyalah auta bukan fakta tau!!! Sebenarnya kenaikan berat badan yang berlaku setelah mengambil vitamin B-Complex ini adalah kerana mereka mengambil vitamin B-Complex dengan cara yang salah. Haa, sebab itu pada mereka-meraka yang nak ambik vitamin nie perlu tahu cara makannya. Ini merupakan tugas SID (Shaklee Independent Distributor) anda yang sepatutnya perlu guide anda untuk memilih dan makan vitamin yang sesuai. Jadi, pilih SID yang boleh guide anda dengan betul, macam saya. hehe.... 

Vitamin B-Complex adalah merupakan gabungan dari beberapa vitamin yang larut air. Komponen B-Complex terdiri daripada:

 1. B1 (thiamin)
 2. B2 (riboflovin)
 3. B3 (niacin)
 4. B5
 5. B6 (pyridoxine)
 6. B12 (cobalamine)
 7. Acid folic
 8. Asid panthothenic
 9. Biotin
Setiap komponen dalam vitamin B-Complex memiliki fungsi khusus. Vitamin ini membantu dalam fungsi sistem pertahanan tubuh dan saraf yang sihat. Ia juga membantu dalam penghasilan sel darah merah dan mampu mencegah anemia.


B-Complex Shaklee
TANDA-TANDA KEKURANGAN B-COMPLEX
 1. Depresi
 2. Murung
 3. Insomnia
 4. Kurang selera makan
 5. Sembelit
 6. Masalah lidah (lidah menjadi merah,sakit,bengkak atau kurng deria rasa)
 7. Kurang konsentrasi
 8. Mudah tersinggung
 9. Melemahkan sistem saraf
 10. Mengganggu fungsi otak
 11. Pembentukan abnormal sel.

MANFAAT B-COMPLEX SECARA UMUM
 1. Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.
 2. Mengelakkan penyakit beri-beri.
 3. Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.
 4. Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.
 5. Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.
 6. Mencegah stress
 7. Menguatkan antibodi tubuh.
 8. Amat penting untuk aktiviti sel genetik.
 9. Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.
 10. Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.
 11. Mencegah anemia.

MANFAAT B-COMPLEX UNTUK KANAK-KANAK
 1. Merangsang pertumbuhan.
 2. Meningkatkan kemampuan berfikir.
 3. Memberikan tambahan tenaga.

MANFAAT B-COMPLEX UNTUK ORANG DEWASA
 1. Menambah tenaga.
 2. Mengurangkan stress.
 3. Melambatkan proses uban di rambut.
 4. Membantu meningkatkan konsentrasi.

MANFAAT B-COMPLEX UNTUK IBU MENGANDUNG
 1. Amat diperlukan untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik.
 2. Mencegah anemia (tekanan darah rendah).
 3. Mengelakkan kecacatan anak dalam kandungan
Pengamal vitamin B-Complex kadang kala menghadapi situasi yang kurang menyenangkan dengan bau vitamin ini yang meloyakan. Bau yang tidak enak ini menandakan vitamin B-Compelx Shaklee adalah yang terbaik kerana mempunyai semua jenis vitamin B yang diperlukan badan. Sekiranya anda membeli vitamin B-Complex jenama lain, pastikan ada bau yang meloyakan ini, kerana untuk memastikan vitamin itu cukup sifatnya dan tidak mengandungi perasa @ pewarna tambahan. Hal ini kerana, bau yang meloyakan ini disebabkan oleh kehadiran vitamin B1 @ thiamin yang terkandung dalam vitamin B-Complex. Jadi, untuk mengurangkan bau vitamin B-Complex ini, anda disarankan untuk menyimpan vitamin ini di dalam peti sejuk. 

Vitamin B Complex Shaklee juga memberi beberapa kesan seperti merasa panas, rasa haus, rasa lesu sekiranya ia pertama kali anda mengambilnya. Jangan risau kerana ia adalah normal. Ia memberi mesej bahawa tubuh anda sedang berinteraksi dengan vitamin B complex tersebut. Sekiranya anda mengalami kesan seperti ini, bertenang dan pastikan anda mengambil air putih yang mencukupi iaitu sebanyak 2-3 liter sehari. 

Kebaikan Vitamin B-Complex Shaklee terlalu banyak. Hanya vitamin B yang lengkap sahaja mampu menjalankan fungsinya dengan sempurna. Jadi, tak perlu ragu-ragu untuk mengambil vitamin B-Complex Shaklee, bukan sahaja mempunyai vitamin B yang lengkap, malah semulajadi dan selamat. 

Sekiranya anda ingin mencuba vitamin B-Complex Shaklee boleh hubungi saya untuk pertanyaan lanjut dan dapatkan harga yang istimewa. Selain itu, konsultansi percuma diberikan supaya pengambilan vitamin B-Complex ini tidak menjadikan anda kegemukan.


Mia
Shaklee Independent Distributor | Shaklee ID : 1081104 SMS| 012 - 928 3726
EMAIL |salmiahmz@gmail.com
 FB Fanpage : Jurnal Sihat Cantik

0 comments:

Post a Comment

Tinggalkan jejak anda di ruangan komen...