Sunday, January 19, 2014
Lecithin Shaklee merupakan hot produk untuk siapa yang ingin kurus. Selain untuk kurus, lecithin juga mempunyai banyak kelebihan lain. Jom kita baca apa kelebihan-kelebihan lecthin Shaklee nie...


 1. Lecithin bertindak sebagai pelarut untuk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain dimana ia membantu mencegah penyakit seperti high blood pressure, stroke, heart disease, arteri yang mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan sehingga 6000-7000mg sehari jika berhadapan dengan masalah kesihatan yang sebegini.
 2. Kenapa org yang nak kurus perlu ambil lecitin? Sebab ia bertindak memecahkan lemakLecitin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecitin 4000 mg sehari sudah cukup untuk mendapatkan tubuh yang diidamkan.
 3. Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel-sel badan. Tanpa lecitin yg mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan kimia dari persekitaran yang tercemar, bahan-bahan metal, dadah, food additives, pesticides, etc, semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat. Jadi dengan pengambilan Lecitin, ianya merupakan keputusan yg bijak.
 4. Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
 5. Lecitin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf menjadi kurang efisien. Hal ini kerana pesakit yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecitin.
 6. Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Disamping itu, struktur lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida
 7. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short term memory). Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari untuk memulihkan sistem ingatan.
 8. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia.
 9. Lecitin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru-paru kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi .Dan sebab itulah ianya berguna bagi mereka yg ada alergi, hay fever, asma, bronkitis dan emphysema
 10. Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint (sendi) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang dan sistem penghadaman.
 11. Lecithin adalah zat utk kecantikan kerana ia perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
 12. Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine dan ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala menopause.
 13. Lecithin bersama unsur-unsur lain digunakan utk membuat BILE.. Bile ni fungsinya untuk mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat-zat seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan

*Sebiji lecithin Shaklee mengandungi 530mg of Lecithin..jadi kiralah sendiri yer brapa biji anda perlu mkn sehari.. :-) 

Kesan-kesan kekurangan Lecithin

 • Rambut gugur
 • Tidak dapat fokus dengan baik
 • Sering sakit dan mengalami keradangan

Dapatkan Lecithin Shaklee hari ini. Pastikan suplemen yang dimakan adalah HALAL...


Mia
Shaklee Independent Distributor | Shaklee ID : 1081104 
SMS| 012 - 928 3726
 FB Fanpage : Jurnal Sihat Cantik


0 comments:

Post a Comment

Tinggalkan jejak anda di ruangan komen...