Sunday, January 26, 2014
Mempunyai zuriat merupakan idaman setiap pasangan setelah mendirikan umah tangga selama bertahun-tahun. Namun, masih ramai yang belum mendapatkan zuriat setelah menggunakan pelbagai produk yang banyak dijual di pasaran. 


Zuriat adalah pengikat kasih sayang sesebuah keluarga dan merupakan aset penting di dunia mahupun di akhirat. Kadang-kadang, berlaku pertelingkahan sesama suami isteri kerana menyalahkan pasangan masing-masing kerana tidak subur. Hal ini boleh menyebabkan penceraian dan sebagainya. 

Seharusnya setiap pasangan perlu menjalani pemeriksaan untuk mengetahui sebab musabab mereka tidak boleh mendapatkan zuriat. Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kesuburan suami isteri, antaranya adalah:

Usia wanita tersebut

Dalam zaman yang serba moden ini, ramai wanita mendirikan rumah tangga hanya selepas berjaya memperoleh kerjaya yang diinginkan. Akibatnya, usia sudah ‘banyak’. Tahu kah anda bahawa peningkatan usia boleh mengurangkan kemampuan seseorang wanita itu untuk hamil. Setelah berusia 30 tahun, tahap kesuburan wanita semakin berkurangan dari setahun ke setahun.


Usia dan tahap kesihatan pasangan

Tahap kesuburan lelaki juga berkurangan apabila usia mereka meningkat. Walau bagaimanapun, penurunan tersebut tidaklah secepat wanita. Biasanya tahap kesuburan lelaki mula menurun selepas berusia 40 tahun.


Gaya hidup

Pelbagai faktor yang ada kaitan dengan gaya hidup memberikan kesan terhadap keupayaan seseorang wanita itu untuk hamil. Antaranya ialah faktor pemakanan, senaman, tahap stres yang sedang dialami, tabiat tidur dan macam-macam lagi. Untuk memastikan berjaya hamil, anda mestilah betul-betul sihat. Maknanya, anda perlu berhenti merokok, tidak mengambil minuman keras, mengamalkan diet seimbang setiap hari, tidur yang cukup dan senaman secara berkala.


Stres yang melampau

Tekanan perasaan yang melampau boleh menutup peluang anda untuk memiliki cahaya mata sendiri. Sama ada berusaha terlalu keras untuk mendapatkan anak ataupun terlalu komited dengan kerja, kedua-duanya boleh menyebabkan anda sukar hamil. Semakin tertekan pasangan suami isteri itu maka semakin susah bagi mereka untuk mendapatkan anak.


Pakaian

Bagi lelaki, pemakaian pakaian terutamanya seluar dan seluar dalam yang ketat boleh menyebabkan sperma yang dihasilkan kurang berbanding dengan lelaki yang berpakaian longgar. Jadi, ini bermakna sekiranya masih belum ada anak dan suami gemar memakai seluar dalam, elokkan bertukar kepada memakai ‘boxer’ agar lebih longgar.


Masalah hormon

Sesetengah wanita tidak ada masalah untuk hamil tetapi tubuh mereka tidak mampu menghasilkan progesterone yang mencukupi bagi mengekalkan kehamilan. Oleh itu, sekiranya anda risau tentang kemungkinan ada masalah hormon ataupun masalah fizikal yang menyukarkan kehamilan, segeralah berjumpa doktor untuk rawatan lanjut.


Bilangan sperma yang rendah

Ada sesetengah lelaki bermasalah untuk menghasilkan sperma. Akibatnya isteri mereka sukar hamil. Oleh yang demikian, suami perlulah menjalani beberapa ujian terhadap sperma mereka untuk mengetahui keadaan sebenarnya.


Pengambilan kafein

Sekiranya anda mengambil lebih daripada satu atau dua cawan kopi setiap hari, anda sebenarnya mengurangkan keupayaan diri untuk hamil. Ada kajian mendapati bahawa jumlah kafein yang ada dalam tubuh boleh mengganggu kemampuan telur untuk melekat dalam uterus.Sebagai salah satu usaha untuk meningkatkan kesuburan pasangan suami isteri, saya mengesyorkan. Vitamin Kesuburan Suami Isteri daripada Shaklee. Dengan mengambil vitamin tambahan ini, telah ramai yang berjaya hamil setelah bertahun-tahun menunggu untuk menimang cahaya mata. 

Vitamin Kesuburan Suami Isteri Shaklee yang dicadangkan membantu dari segi memastikan kesihatan dan integriti sel-sel melalui pembekalan nutrien-nutrien yang penting bagi setiap sel berkenaan. Sel yang sihat membentuk organ yang sihat seterusnya sistem yang sihat, ie sistem pembiakan, pernafasan, darah, jantung dan sebagainya yang penting kearah kesuburan dan kesihatan ibu dan anak yang bakal dilahirkan.

Bagaimana supplement Shaklee tersebut boleh membantu pasangan?
 1. membantu menyokong pengeluaran sperma
 2. membantu mencegah kerosakan sperma
 3. membantu pengeluaran sperma yang berkualiti
 4. membantu memberi kekuatan kepada sperma
 5. membantu untuk menstabilkan kitaran haid
 6. membantu menghasilkan lendir serviks yang berkualiti yang meningkatkan lagi tahap kesuburan
 7. membantu menstabilkan hormone
 8. membantu untuk mencegah aktiviti sel yang abnormal seperti cyst
 9. asid folic diperlukan untuk membantu persenyawaan telur oleh sperma
 10. membantu mengatasi masalah keputihan
 11. membantu membentuk tisu rahim
 12. membantu membentuk sel sperma dan sel telur ovum yang sihat
Ingin dapatkan zuriat dan ingin mencuba vitamin kesuburan Shaklee??? Banyak sangat vitamin yang nak kena beli??? Jangan risau. Empat vitamin tu (ESP, vita-lea, vita-C & B-Complex) adalah vitamin asas untuk mendapatkan badan yang sihat. Apabila badan kita sihat, stress akan berkurangan dan boleh meningkatkan potensi untuk hamil. 

Untuk dapatkan vitamin yang budget, yang sesuai dengan poket anda, hubungi saya. Kita akan bincang vitamin mana yang sesuai mengikut keperluan dan masalah anda. Khidmat nasihat akan diberikan secara percuma. 
InsyaAllah, kita cuma berikhtiar untuk mendapatkan zuriat, hanya Allah menentukannya. Hanya YAKIN pada kuasa-Nya.

  Mia
Shaklee Independent Distributor | Shaklee ID : 1081104 
SMS| 012 - 928 3726
EMAIL |salmiahmz@gmail.com
 FB Fanpage : Jurnal Sihat Cantik

0 comments:

Post a Comment

Tinggalkan jejak anda di ruangan komen...